Egelantiersgracht 105-141

St. Andrieshofje

Oud adres: 105: MM398, wijk 44, klein nr. 163, kadaster D4887, verponding 3252
141: MM380, wijk 44, klein nr. 157, kadaster D4881, verponding 3252
Postcode: 1015RG
Bouwjaar: 1617, 2de helft 19de eeuw

(9 afbeeldingen)

Het 17de-eeuwse Andrieshofje heeft aan de gracht een vleugel staan met houten onderpuien met gekoppelde deuren en is eind 19de eeuw verhoogd. Achter dit gebouw staat het eigenlijke hofje bestaande uit vier woonvleugels.

Het Sint Andrieshofje is het oudste nog bestaande hofje van Amsterdam (op het Begijnhof na). Het hofje is gesticht in 1614 en gebouwd in 1617. Op een oude prent van de Egelantiersgracht van G. Lamberts (1776-1850) uit 1818 is de oude situatie weergegeven: een breed laag pand met kruiskozijnen en een houten onderpui. De drie houten onderpuien met gekoppelde deuren zijn nog aanwezig, maar de kruiskozijnen zijn vervangen door ramen met roedeverdeling. De naam van het hofje is boven de ingang geschilderd. Bovendien is het gebouw eind 19de eeuw verhoogd.

In 1614 had de rijke ongehuwde veehouder Ivo Gerritsz. testamentair bepaald dat zijn nalatenschap aan een hofje moest worden besteed, voor “alsulcke eerlicke arme persoonen”. Ivo’s neef Jan Jansz. Oly (de vader van de bekende priester Jacob Oly) schonk de benodigde grond, waarop in 1617 het Sint Andrieshofje verrees. Het hofje werd genoemd naar de naam van het huis van Jan Oly (“in Sint Andries”, Nieuwendijk 213). Toen Jan Oly in 1615 overleed, verhuisde zijn weduwe naar De Pinas (Singel 290), waar zij het uithangbord met Sint Andries opnieuw aanbracht.

Op de kaart van Balthasar Florisz uit 1625 is het hofje duidelijk zichtbaar. Het bestond uit een ruime binnenplaats en bleekveld waaromheen vier woonvleugels lagen. Het was bestemd voor 'behoeftige Roomschgezinden Vrouwspersoonen' (zo beschreven door historicus Wagenaar in 1765). Het was, afgezien van het Begijnhof, zelfs het eerste hofje voor behoeftige rooms-katholieke weduwen. Het hofje kwam in 1699 onder de hoede van het pastoraat van het Begijnhof.

Een helder blauw betegelde gang leidt naar de binnenplaats en kijkt uit op een fraaie kleine 18de eeuwse waterpomp. Op het binnenterrein zijn steeds op fraaie wijze drie deuren gekoppeld met ramen en bovenlichten. De middelste deur leidt naar de bovenwoningen. Oorspronkelijk waren er 36 woninkjes voor 66 bewoners; tegenwoordig één persoon per woninkje. In het gebouw aan de gracht bevinden zich eveneens hofjeswoningen.

Boven de oostelijke woningen bevond zich een kapel, in gebruik genomen in 1623 maar in de 19de eeuw grondig gewijzigd. Elke vrijdag werd een mis gehouden. In de gevel staat een vroeg-17de eeuwse gevelsteen met Christus en de tekst "Vrede sy met U". De steen verwijst naar de joodse vredeswens 'Sjalom' waarmee Jezus zijn discipelen begroette toen hij drie dagen na zijn dood aan hen verscheen. De beeldhouwer van het reliëf heeft een gravure van Jacob de Ghijn II (1565-1629) als voorbeeld genomen. Tot de verbouwing van de kapel eind 19de eeuw zat deze gevelsteen aan de gevel aan de gracht.

Gebruikte literatuur:

Graswinckel 1943, OA 1952 (blz. 172), OA 1959 (blz. 280 en 372), Alings 1965, Cardozo e.a. 1977, Weerheijm e.a. 1979

Functie: Woonhuis
Jaartal: 19B

Adressen: Egelantiersgracht 105 ;Egelantiersgracht 107 ;Egelantiersgracht 109 ;Egelantiersgracht 111 ;Egelantiersgracht 113 ;Egelantiersgracht 115 ;Egelantiersgracht 117 ;Egelantiersgracht 119 ;Egelantiersgracht 121 ;Egelantiersgracht 123 ;Egelantiersgracht 127 ;Egelantiersgracht 129 ;Egelantiersgracht 131 ;Egelantiersgracht 133 ;Egelantiersgracht 135 ;Egelantiersgracht 137 ;Egelantiersgracht 139 ;Egelantiersgracht 141 ;Egelantiersgracht 143 ;Egelantiersgracht 145
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: St.Andrieshofje, bestaande uit een drie verdiepingen hoge straatvleugel (105-109 en 137-141, XIX B) en drie vleugels om een binnenplaats (1617): linkervleugel (111-115), waarvan de verdieping XIX B is vervangen door een kapel, in de muur waarvan een oude gevelsteen is ingemetseld; beneden deuren met aangekoppelde vensters, waarin goede roedenverdeling. Achtervleugel (117-129) van twee verdiepingen, met beneden deuren met aangekoppelde vensters en op de verdieping uitgekraagde bakstenen lijsten; goede roedenverdeling. Rechtervleugel (131-135) als de achtervleugel.

Andrieshofje, Egelantiersgracht 105-141
Binnenhof met de gevel van de kapel