Hofje Venetiae

Naam: Hofje Venetiae
144: FF361, wijk 37, klein nr. 50, kadaster E1789, verponding 965
146: FF360, wijk 37, klein nr. 51, kadaster E1789, verponding 965
Postcode: 1016SH
Bouwjaar: ±1800Ā, 2de helft 19de eeuw, 1904

(11 afbeeldingen)

Het hofje bestaat uit een 19de-eeuwse vleugel aan de straat met daarachter om een binnenplaats twee rijtjes huisjes, in de kern 17de-eeuws, vermoedelijk vernieuwd in de 18de eeuw en daarachter nog een vleugel uit 1904 en Ć©Ć©n met verdieping, middenrisaliet, lisenen en deuromlijstingen uit ca. 1800.

Het 19de-eeuwse poortgebouw aan de Elandsstraat heeft een middengedeelte met een ingang en gevelsteen. Het Prot. Venetiaehofje is gesticht in 1650 door een Amsterdamse koopman, Jacob Stoffels. Toen de stichter in 1671 overleed, legateerde hij een belangrijke som aan het hofje. Het is een voorbeeld van een hofje niet genoemd naar de stichter: Stoffels was rijk geworden door handel op VenetiĆ« en noemde zijn hofje naar de lagunestad. Bij de stichting had het hofje 13 woningen voor ā€œarme weduwen en bejaarde vrijstersā€ van protestantse gezindte. De regent Gerardt van Maarloop breidde het hofje in 1709 met 17 woningen uit. Sindsdien werd het hofje ook wel het Maarloopshofje genoemd. Het hofje nam na 1685 diverse Franse Hugenoten op.

In 1904 werd het hofje vergroot met een uit twee verdiepingen bestaand achtergebouw zodat het sindsdien uit vier vleugels bestaat: twee 17de eeuwse rijen hofjeswoningen (de west- en zuidvleugel), een vleugel uit 1709 (de oostvleugel) en de achtervleugel uit 1904 aan de Lauriergrachtzijde (waar overigens nog een achteruitgang is, bij Lauriergracht 67, de vroegere Hoedenmakersgang). De achtervleugel heeft een regentenkamer uit 1904. (Elandsstraat 108-116 is eveneens van deze bouwperiode.) Het hofje bezit een prachtige 17de eeuwse archiefkist. De oude west- en zuidvleugel zijn dus het oudst en ook het fraaist. De laagbouw bestaat uit slechts een begane grond en een zolderkap. De lage deuren in twee delen zijn nog origineel.

In het midden van de binnentuin staat een straatlantaarn. Op de 18de eeuwse vleugel hangt de spreuk ā€œLiefde is het fundamentā€. Boven de uitgang van het achtergebouw staat de spreuk ā€œGedenkt uwen uitgang: Memento Moriā€. Op het hofje hing vroeger een aardig oud bordje: ā€œUitkloppen van kleeden en matten verboden. De regentenā€.

Het hofje is in 1957 gerestaureerd.

• Graswinckel 1943
  • Alings 1965
  • Cardozo e.a. 1977
  • Weerheijm e.a. 1979

Functie: Hofje (rechtervleugel)
Bouwstijl: Traditioneel bouwen neorenaissance invloed in de detaillering

Adressen: Elandsstraat 102 ;Elandsstraat 104 ;Elandsstraat 106 ;Elandsstraat 108 ;Elandsstraat 110 ;Elandsstraat 112 A B;Elandsstraat 114 A B;Elandsstraat 116 A B;Elandsstraat 118 A B C D;Elandsstraat 120 A B C;Elandsstraat 122 A B C;Elandsstraat 124 ;Elandsstraat 126 ;Elandsstraat 128 ;Elandsstraat 130 ;Elandsstraat 132 ;Elandsstraat 134 ;Elandsstraat 136 ;Elandsstraat 138 ;Elandsstraat 140 ;Elandsstraat 142 ;Elandsstraat 144 ;Elandsstraat 146 1,2;Elandsstraat 148 ;Elandsstraat 150
Inschrijvingsdatum: 28-04-1970
Redengevende omschrijving: Hofje Venetiae, bestaande uit een 19e eeuwse vleugel aan de straat en om de de binnenplaats twee rijtjes huisjes (XVII ?, vernieuwd XVIII ?), een vleugel van 1904 en een met verdieping, middenrisaliet, lisenen en deuromlijstingen (laat XVIII/plm 1800).

Hofje Venetiae, Elandsstraat 102-150
Venetiaehofje