Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Oudezijds Voorburgwal 22

Int Slodt van Egmondt

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Huisnaam: Int Slodt van Egmondt
Adres: Oudezijds Voorburgwal 22
Oudezijds Voorburgwal 18 (nieuw adres)
Oud adres: M332, wijk 2, klein nr. 142, kadaster G582, verponding 367
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Tuitgevel
Bouwstijl: Amsterdamse Renaissance
Bouwjaar: 1615±, 19de eeuw
Restauratie: 1939

(8 afbeeldingen)

Topgevel gewijzigd, thans tuitgevel, middengevel is een restant van een gevel in Amsterdamse renaissance met accoladebogen boven dubbele pilasters (als OZ Voorburgwal 57), leeuwenmaskers en gevelsteen in fries, gesneden puibalk, houten onderpui.

Van dit huis op de hoek van de Suikerbakkerssteeg met tuitgevel is alleen het middendeel van de gevel nog authentiek. Tijdens de restauratie in 1939/40 zijn de versieringen in het middendeel van de gevel achter de pleisterlaag tevoorschijn gekomen. A.A. Kok schreef daarover: "Aan den OZ Voorburgwal (...) stond een verwaarloosd huis dat tegelijk met een groep belendende huizen zou worden afgebroken. Door belangstellende samenwerking werd niet alleen bereikt, dat de gevel bleef, maar dat deze op bescheiden wijze hersteld werd, de pleisterlaag verwijderd en de versierende onderdeelen van de dikke korst verf ontdaan. Toen kwam in het midden van den gevel een fragment voor den dag dat zonder eenig beding aan den grooten Hendrick de Keyser kan worden toegewezen" (Amsterdamse Woonhuizen, blz. 64-68). De ontdekking betekende de redding van het pand. Het werd in 1939 gerestaureerd.

Uit de kaart van Balthasar Florisz van Berckenrode uit 1625 blijkt dat het woonhuis oorspronkelijk een trapgevel met houten onderpui had. De gevel bevat dubbele pilasters gekoppeld door cartouches (schilden), accoladebogen boven de vensters (ontlastingsbogen in de vorm van accoladen) en maskers. Dit deel van de gevel lijkt sterk op het pand Oudezijds Voorburgwal 57 (De Gecroonde Raep, 1615) van Hendrick de Keyser. In de fries boven de (vernieuwde) houten onderpui bevinden zich leeuwenmaskers en een bijzonder fraaie gevelsteen met de huisnaam. Let op de originele gesneden puibalk. Waarschijnlijk gaat het hier om een vorm van "aannnemersplagiaat", een navolging door een onbekende aannemer. Wie de toenmalige opdrachtgever was, blijkt niet duidelijk uit het Stadsarchief. Het bovendeel van de gevel is later versoberd, de trapgevel werd vervangen door een tuitgevel. Gelukkig bleef een belangrijk restant van een 17de-eeuwse trapgevel in de Amsterdamse renaissancestijl van Hendrick de Keyser bestaan.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 6103
Adres: Oudezijds Voorburgwal 18
Adressen: Oudezijds Voorburgwal 20 A B C
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel, met op de verdieping gekoppelde pilasters en accoladebogen in de trant van Hendrik de Keyser (XVIIa). Gevelsteen. Latere punttop.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

OZ Voorburgwal 22 (oud adres) (© Walther Schoonenberg)
OZ Voorburgwal 22 (oud adres)
OZ Voorburgwal 22 (oud adres) (© Walther Schoonenberg)
OZ Voorburgwal 22 (oud adres)
Middengevel met dubbele pilasters, kopjes en accoladebogen in de stijl van Hendrick de Keyser (© Walther Schoonenberg)
Middengevel met dubbele pilasters, kopjes en accoladebogen in de stijl van Hendrick de Keyser
Middengevel met dubbele pilasters, kopjes en accoladebogen in de stijl van Hendrick de Keyser (© Walther Schoonenberg)
Middengevel met dubbele pilasters, kopjes en accoladebogen in de stijl van Hendrick de Keyser
Accoladeboog met masker in de stijl van Hendrick de Keyser (© Walther Schoonenberg)
Accoladeboog met masker in de stijl van Hendrick de Keyser
Puibalk en leeuwenmasker in de voorgevel (© Walther Schoonenberg)
Puibalk en leeuwenmasker in de voorgevel
Detail van de kaart van Berckenrode uit 1625
Detail van de kaart van Berckenrode uit 1625
OZ Voorburgwal 20 vóór restauratie
OZ Voorburgwal 20 vóór restauratie

Laatste wijziging: april 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]