Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Laurierstraat 101

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Laurierstraat 101
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 19de eeuw

Hoekhuis onder omlopende lijst met schilddak, hoofdzakelijk 19de-eeuws maar in de kern ouder. Op de begane grond het bekende Jordanese café Rooie Nelis.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 3245
Adres: Laurierstraat 101
Adressen: Laurierstraat 101 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 01-07-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis onder schilddak, naar uiterlijk voorkomen hoofdzakelijk 19e eeuws doch in de kern ouder. Gevels onder zware omlopende lijst.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Laurierstraat 101
Laurierstraat 101

Laatste wijziging: april 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]