Lijnbaansgracht 287

De Notenboomenuitkijk

Adres: Lijnbaansgracht 287
Oud adres: (Baangracht) BB70, wijk 57, klein nr. 85, kadaster I3335, verponding 4266
Postcode: 1017RM
Eigendom: 1974

(8 afbeeldingen)

Op de scherpe hoek van de Lijnbaansgracht en de Tweede Weteringdwarsstraat staat een trapeziumvormig gebouw dat oorspronkelijk een pakhuis was maar werd verbouwd tot een complex kleine woninkjes. Omlopende lijst, schilddak, en een ingangspartij aan de Lijnbaansgracht. In de 19de eeuw werden de gevels gepleisterd. De hoek was oorspronkelijk blind: de historiserende onderpui evenals de klok is bij de restauratie in 1974 aangebracht.

Dit hofje is geen hofje in de gebruikelijke zin, maar een verbouwd pakhuis, op de scherpe hoek van de Lijnbaansgracht en de Tweede Weteringdwarsstraat. Het in 1724 gebouwde pakhuis werd in 1752 aangekocht door de houthandelaar Jan van Mekeren (1718-1791), tevens regent van het krankzinnigengesticht. Hij bepaalde dat het gebouw moest worden verbouwd tot een burgerwoonhuis waarin oude dames van N.H. gezindte op kamers konden wonen. Het ging daarbij vooral om familieleden van Van Mekeren en zijn vrouw Johanna Margaretha Okhuysen. Er werd bepaald dat het hofje moest gaan heten: "Geslacht steun door God’s Zeegen, van Jan van Mekeren en Johanna Margaretha Okhuysen". Deze naam was kennelijk te lang, want het hofje kreeg de naam van het pakhuis. Het hofje werd gesticht in 1774 en tot woningen verbouwd in 1778. Het werd echter pas een hofje na de dood van Van Mekeren in 1791. Het hofje bestaat niet meer, sinds de jaren '60, misschien jaren '70, maar het gebouw is er nog wel.

Het is in 1974 gerestaureerd. De hoek was oorspronkelijk blind: de historiserende onderpui evenals de klok is bij de restauratie in 1974 aangebracht.

Gebruikte literatuur:

• A.W. Wichers Hoeth. 'Het Gesticht 'De Nooteboome Uytkijk''. Jaarboek Amstelodamum 44 (1950): p. 7-15

Adressen: Lijnbaansgracht 287 A B;Spiegelgracht 31
Inschrijvingsdatum: 14-07-1970
Redengevende omschrijving: Hofje De Notenboomenuitkijk, gesticht in 1778, gepleisterd gebouw (XVIII ?) onder schilddak, op de scherpe hoek van de Tweede Weteringdwarsstraat en de Lijnbaansgracht. In de voorgevel een aantal gekoppelde vensters en deurpartij in omlijsting, in de achtergevel vrij goede roedenverdeling. Om 't hele gebouw heen een rij stoeppalen.

Lijnbaansgracht 287
Lijnbaansgracht 287