Spuistraat 294

D'Vijff Vlieghen

Huisnaam: D'Vijff Vlieghen
Adres: Spuistraat 294
Oud adres: (Nieuwezijds Achterburgwal) F245, wijk 26, klein nr. 399, kadaster F1520, verponding 3687
Postcode: 1012VX
Opdrachtgever: Jan Jansz Vlijghen

(8 afbeeldingen)

Trapgevel in een sobere Amsterdamse renaissancestijl. Puilijst 19de-eeuws. In 1940 gerestaureerd met hergebruik van natuurstenen onderdelen van een trapgevel van elders (bemiddeling door Van Houten) en veel interieurelementen ingebracht.

Jan Jansz Vlijghen opende in 1627 een kleine taveerne aan het water van de NZ Achterburgwal (sinds 1866 gedempt en sindsdien de Spuistraat genoemd). In de 18de eeuw werd de gevel gemoderniseerd en in de 19de eeuw volgde een nieuwe wijziging (om een indruk te krijgen van het resultaat, zie Spuistraat 296). Daarna zette het verval in. In 1938 redde Nicolaas Kroese het pand van de sloop. Het werd gerestaureerd en in de 17de-eeuwse toestand teruggebracht met hergebruik van gevelfragmenten van elders.

Die waren in deze tijd, waarin veel werd gesloopt, rijkelijk voorhanden. Zo lukte het, ondanks bemoeienis van de Commissie voor het Stadsschoon, niet om twee fraaie panden in de Goudsbloemstraat van de slopershamer te redden. Er werd bereikt dat de fragmenten werden opgeslagen. Top 31A, afkomstig van Goudsbloemstraat 72 (gesloopt in 1933) was een 17de-eeuwse trapgevel waarvan de afdekplaten van de trappen bewaard zijn. Van Houten meldt dat deze fragmenten “niet zijn herplaatst”, maar in 1940 gebeurt dit alsnog, op de voormalige taveerne van Jan Jansz Vlijghen. Het is één van de laatste Van Houtenpanden. Er is echter een zeer restauratieve benadering toegepast, waardoor het pand er helemaal niet als een Van Houtenpand uit de jaren dertig uitziet.

Aanvankelijk had Kroese een kunst- en antiekzaak onder de naam De Trapgevel. Al spoedig was het een wijnproeferij, vervolgens een restaurant, onder de naam D'Vijff Vlieghen. In 1949 koopt Kroese de vier naastgelegen panden en laat ze intern met elkaar verbinden. In de loop van jaren brengt Kroese diverse historische interieurs in het pand in. De negen eetkamers kregen allemaal een eigen oud-Hollands thema. Zo is er een stijlkamer met goudleer-behang uit de 18de eeuw.

Gebruikte literatuur:

• Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Adressen: Spuistraat 294-302
Inschrijvingsdatum: 06-10-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis met trapgevel (XVIIA(1627?)); pui en deuren XVIII, gesneden puilijst XIXa.

Spuistraat 294
Spuistraat 294