Singel 258
Adres: Singel 258
Oud adres: LL80, wijk 30, klein nr. 383, kadaster F344, verponding 5050
Postcode: 1016AB
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl:
Hollands Classicisme
Bouwjaar: 1660±
(24 afbeeldingen)
Zandstenen gevel met zeldzaam halsgevel-top (top met kroonlijst gescheiden van gevel), klauwstukken met hoornen des overvloeds en hoekvazen, driehoekig topfronton met vergulde valk erop, festoen onder ramen en onder hijsbalk, rond raampje onder hijsbalk, 19de-eeuwse deurpartij. Interieur: marmeren fonteintje, trapbaluster in Lodewijk XV-stijl, voor- en achterkamer met stucwerk in Lodewijk XV-stijl uit 1764 (voorkamer werelddelen, achterkamer seizoenen), jaartal 1764 aangebracht op werelddeel Europa, zaal met stucwerk in Lodewijk XV-stijl met cassetteplafond uit bouwtijd, binnenplaats met twee secreten.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Gebruikte literatuur:
Hans Tulleners. Het Singel in Amsterdam. 23 monumenten aan een voormalige verdedigingsgracht. Open Monumentendag 1990. Amsterdam, 1990: p. 56
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5326
Adres: Singel 258
Adressen: Singel 258
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zandstenen gevel onder rechte lijst waarop een door een adelaar bekroonde hals met horens van overvloed in de vleugelstukken (XVIIc); deurpartij XIXb.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: mei 2016