Eerste Weteringdwarsstraat 83-105

Hodshon-Dedelhofje

93: BB388, wijk 57, klein nr. 2, kadaster I4360, verponding 4157
95: BB389, wijk 57, klein nr. 1, kadaster I4360, verponding 4158
Postcode: 1017TM
Bouwstijl: Hodshon-Dedelhofje

(10 afbeeldingen)

Hodshon-Dedelhofje, bestaande uit drie vleugels woningen van twee verdiepingen om een binnenplaats, die aan de straatzijde wordt afgesloten door een muur met gebeeldhouwd ingangspoortje. Afwijkend type hofje vanwege de openheid naar de straat. De woonvleugels hebben een omlopend schilddak, een door een fronton met wijzerplaat bekroonde risaliet tegenover de ingang en vensters met een roedenverdeling. Op de binnenplaats een fraaie waterpomp, bekroond door een door vier ijzeren dolfijnen gedragen lantaarn. Het hofje was ondergebracht in een stichting, die moeite had het geheel te onderhouden en te beheren, waarna Stadsherstel de helpende hand bood.

Het huwelijk van Isaac Hodshon (1772-1855) en Isabella Dedel (1778-1865), een dochter van de in 1787 afgezette burgemeester Willem Gerrit Dedel, bleef kinderloos. In 1807 kochten zij een hofje in de Passeerdersstraat, het Blokshofje. In 1842 verplaatsten zij dit hofje naar een ruim opgezet, statig complex met 20 woningen. Het doel was de protestantse dienstboden van de beide families een oude dag te bezorgen. Het is een hofje in een weinig voorkomende vorm: een de straatzijde een blinde muur met een poort (met een bekroning met het alliantiewapen van de Hodshon-Dedels), rechts en links geflankeerd door enige tot het hofje toebehorende huizen. De poort geeft toegang tot een binnenpleintje waaromheen drie vleugels staan. Het complex is statig door zijn breedte, de lange vleugel gedekt door een groot driehoekig fronton en de twee smalle vleugels, en door de grote, bijna vierkante, ramen. Op het binnenpleintje staat een fraaie pomp met een lantaarn gedragen door vier dolfijnen. Ook de vroegere toiletten staan er nog. Op de steen onder bij deur achter de pomp staat: Isabella de Wildt oud 9 jaar

Petekind van Isaak Hodshon en / Isabella Dedel echtelieden / Heeft van dit door hen gestichte hofje / Den eersten steen gelegd / Op den 25 Maart MDCCCXLII.

Het hofje is in 1980 door Stadsherstel aangekocht en in 1985 gerestaureerd. Tegenwoordig wordt het hofje bewoond door zes bejaarde vrouwen die een flat met veel comfort hebben gekregen.

Graswinckel 1943, Alings 1965, Cardozo e.a. 1977, Weerheijm e.a. 1979, Zantkuyl 1973/93 (blz. 621)

Adressen: Eerste Weteringdwarsstraat 83
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Hodshon-Dedelhofje (gebouwd 1842), bestaande uit drie vleugels woningen van twee verdiepingen om een binnenplaats, die aan de straatzijde wordt afgesloten door een muur met gebeeldhouwd ingangspoortje. De woonvleugels hebben een omlopend schilddak, een door een fronton met wijzerplaat bekroonde risaliet tegenover de ingang en een goede roedenverdeling. Op de binnenplaats een pomp, bekroond door een door vier ijzeren dolfijnen gedragen lantaren.

1ste Weteringdwarsstraat 83-105
Toegangspoort