Oud adres: 104: SS89, wijk 31, klein nr. 310, kadaster F640, verponding 5363
106: SS90, wijk 31, klein nr. 311, kadaster F641, verponding 5364
Postcode: 1015AD
Opdrachtgever: Johannes Caron
Restauratie: De tweelingpanden zijn in 1986 gerestaureerd.

(17 afbeeldingen)

Fraaie klokgevel-tweeling, misschien hoogste klokgevels van Amsterdam, rijk versierd, driepasvormig fronton, siervaas in top, inspringende aanzetstukken. Versierd bovenlicht (106). Interieur 106: stucwerkgang met marmeren lambrizeringen etc., ovaal trappenhuis in overgangsstijl Lodewijk XIV/XV, plafondschildering Van Beesten 1744 met de vier seizoenen verbeeld door Romeinse goden en godinnen in zaal (in dit huis de voorkamer op de 1ste verdieping!).

Deze tweeling in een late Lodewijk XIV-stijl heeft misschien wel de hoogste klokgevels van Amsterdam. Vergelijkbaar met Keizersgracht 606-608, de grootste halsgevel-tweeling van Amsterdam. Alhoewel klokgevels al in de 17de eeuw voorkomen, is dit geveltype bij uitstek geschikt voor toepassing van de barokke stijlen van de 18de eeuw. De rijk versierde toppen hebben een driepasvormig fronton, inspringende aanzetstukken en een siervaas in top. De toppen lijken een kopie van de top van Dam 12, thans op Prinsengracht 715 uit 1727. De tweeling is met een steen in de achtergevel gedateerd 1743. Als dat de datering van de toppen is, dan betreft het een zeer late kopie van het atelier Van Logteren.

Van de tweeling is Singel 106 het mooiste pand. Achter de voordeur met het versierde bovenlicht bevindt zich een fraaie gang. Achterin de gang is een ovaal trappenhuis in een overgangsstijl van Lodewijk XIV naar Lodewijk XV. Dit huis heeft een fraaie zaal op een merkwaardige plaats, nl. de voorkamer op de eerste verdieping. Deze zaal heeft een plafondschildering van Van Beesten uit 1744. Het laat de vier seizoenen zien. Zo is Boreas, de noordenwind, te zien, gehuld in kleren en met een takje hulst. Hij staat voor de winter.

• Theo Rouwhorst. 'XXXII. Gevelbasementen.' Binnenstad 249 (dec. 2011)
  • Hans Tulleners. 'Singel 106'. Binnenstad 122 (aug. 1990): p. 62-63
  • Hans Tulleners. Het Singel in Amsterdam. 23 monumenten aan een voormalige verdedigingsgracht. Open Monumentendag 1990. Amsterdam, 1990: p. 38

Adressen: Singel 104 A B
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel met vaas (XVIIIb); versierde stoep; deur en snijraamhek midden XIX. Inwendig stucgang uit de bouwtijd.
Adressen: Singel 106 A B C D E F G
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel met vaas (XVIIIb); geblokte stoep; deurpartij uit plm 1800.

Singel 104-106: fraaie klokgeveltoppen met siervaas in top.
Basement
Het hoekhuis Singel 108 met daarnaast Singel 104-106, twee panden die huizenhoog uitsteken boven de omgeving
Singel 106: Gang met stucwerk en ovale wenteltrap.
Ovale wenteltrap met beginbaluster.