Plantage Lepellaan bij 6
Adres: Plantage Lepellaan bij 6
Gebouwtype: Overige objecten
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1875
Behoort tot een complex van individueel beschermde rijksmonumenten.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518270
Adres: Plantage Lepellaan 6
Adressen: Plantage Lepellaan 6
Inschrijvingsdatum: 26-10-2004
Redengevende omschrijving: Inleiding. Dit tuinhek hoort bij en is gelijktijdig gebouwd met de stadsvilla Lepellaan 6 in 1874 naar ontwerp van W. en J.L. Springer.
Omschrijving. TUINHEK uit 1874 bestaande uit twee onafhankelijke delen, een lang tuinhek aan de zijde van de Plantage Lepellaan en een toegangshek aan de zijde van de Plantage Middenlaan. Het lange hek loopt vanaf de woonvilla Plantage Lepellaan 6 tot aan de stal/koetshuis/koetsierswoning Plantage Lepellaan 5.Het bestaat uit een gemetselde voeting waarop een natuurstenen en aan de bovenzijde afgeronde afdekking. Hierop op regelmatige afstand van elkaar geplaatste gemetselde pijlers op bredere sokkels, waartussen rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk met gietijzeren elementen. Smeedijzeren steunpunten naar de sokkel. Tussenliggende delen van het hek uit smeedwerk. Lijstwerk en stijlen met nodus. Voluut- en cirkelvormige ornamentiek. Het toegangshek aan de Plantage Middenlaan is gelegen tussen de lagere aanbouw en het naastgelegen pand, Plantage Middenlaan 58. Tegen dit naastgelegen pand bevindt zich een natuurstenen pijler met profilering en bol. Aan de bovenzijde een verbinding met de lagere aanbouw. Hierop driepasmotief en verder beslag en ornamentiek. Draaihek met soortgelijke vormgeving als omschreven.
Waardering. Tuinhek uit 1875 van belang als historisch-functioneel onderdeel van het villa-complex Plantage Lepellaan en vanwege zijn decoratieve waarde.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: maart 2024