Plantage Lepellaan bij 6

Behoort tot een complex van individueel beschermde rijksmonumenten.

Adres: Plantage Lepellaan 6
Adressen: Plantage Lepellaan 6
Inschrijvingsdatum: 26-10-2004
Redengevende omschrijving: Inleiding. Dit tuinhek hoort bij en is gelijktijdig gebouwd met de stadsvilla Lepellaan 6 in 1874 naar ontwerp van W. en J.L. Springer. Omschrijving. TUINHEK uit 1874 bestaande uit twee onafhankelijke delen, een lang tuinhek aan de zijde van de Plantage Lepellaan en een toegangshek aan de zijde van de Plantage Middenlaan. Het lange hek loopt vanaf de woonvilla Plantage Lepellaan 6 tot aan de stal/koetshuis/koetsierswoning Plantage Lepellaan 5.Het bestaat uit een gemetselde voeting waarop een natuurstenen en aan de bovenzijde afgeronde afdekking. Hierop op regelmatige afstand van elkaar geplaatste gemetselde pijlers op bredere sokkels, waartussen rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk met gietijzeren elementen. Smeedijzeren steunpunten naar de sokkel. Tussenliggende delen van het hek uit smeedwerk. Lijstwerk en stijlen met nodus. Voluut- en cirkelvormige ornamentiek. Het toegangshek aan de Plantage Middenlaan is gelegen tussen de lagere aanbouw en het naastgelegen pand, Plantage Middenlaan 58. Tegen dit naastgelegen pand bevindt zich een natuurstenen pijler met profilering en bol. Aan de bovenzijde een verbinding met de lagere aanbouw. Hierop driepasmotief en verder beslag en ornamentiek. Draaihek met soortgelijke vormgeving als omschreven. Waardering. Tuinhek uit 1875 van belang als historisch-functioneel onderdeel van het villa-complex Plantage Lepellaan en vanwege zijn decoratieve waarde.