Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Plantage Lepellaan 5-6

Villa Coninck Westenberg

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Huisnaam: Villa Coninck Westenberg
Adres: Plantage Lepellaan 5-6
Postcode: 1018TD
Gebouwtype: Woonhuis
Bouwjaar: 1874
Opdrachtgever: J. Coninck Westenberg

Stadsvilla-complex, bestaat uit individueel beschermde rijksmonumenten.

19de-eeuws stadsvilla-complex in de Plantage, in twee fasen in opdracht van J. Coninck Westenberg tot stand gekomen, bestaat uit individueel beschermde rijksmonumenten:

1. stadsvilla uit 1874, uitgebreid in 1893;

2. koetshuis met stal en koetsierswoning uit 1907/08;

3. tuinhek uit 1874.

De villa werd gebouwd voor J. Coninck Westenberg, destijds wethouder van Amsterdam. Het schilderachtige pand contrasteert sterk met de oudere witgepleisterde gevels elders in de Plantage. Opmerkelijk zijn de zinken vazen en beelden in de gevel. In 1893 werd het huis aan de kant van de Plantage Middenlaan in dezelfde stijl uitgebreid. Naast de grote tuin werd in 1907/08 een koetshuis met woning gebouwd.

Gebruikte literatuur:

'Omdat de vormen goed gekozen zijn'. Een voorstel voor nieuwe rijksmonumenten uit de periode 1850-1940 binnen de Amsterdamse Singelgracht. Amsterdam: Bureau Monumentenzorg, 1999.

[Overige literatuur]

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518267
Adres: Plantage Lepellaan 5-6
Inschrijvingsdatum: 26-10-2004
Redengevende omschrijving: Inleiding. In twee fasen in opdracht van J. Coninck Westenberg tot stand gekomen stadsvillacomplex bestaande uit: 1. stadsvilla uit 1874, uitgebreid in 1893; 2. koetshuis met stal en koetsierswoning uit 1907-'08; 3. tuinhek uit 1874. De villa is ontworpen in eclectisch-renaissancistische trant door W. en J.L. Springer. Het koetshuis is uitgevoerd in rationalistische trant naar ontwerp van Staal en Haalmeijer. Het tuinhek is geplaatst op de perceelsgrens. Omschrijving. Het stadsvillacomplex is op een zeer ruim kavel gesitueerd in de Plantage tegenover de dierentuin van het Genootschap Natura Artis Magistra op de hoek van Plantage Lepellaan en Plantage Middenlaan. Hoofdonderdeel is de vrijgelegen in baksteen opgetrokken eclectische stadsvilla uit 1874. De rijk gedetailleerde villa maakt op neo-barokke wijze front naar de Plantage Lepellaan en heeft een lage aanbouw uit 1893, in verwante trant, aan de Plantage Middenlaan. Het koetshuis (1907-'08)bevindt zich in het zuidelijk deel van de villatuin met de voorgevel op de rooilijn van de Plantage Lepellaan en is in baksteen uitgevoerd met trapgevels en enkele natuurstenen details. Het als voetinghek uitgevoerde tuinhek verbindt de villa met het koetshuis en met het buurpand Plantage Middenlaan 58. Waardering. In verschillende fasen tot stand gekomen stadsvillacomplex met in- en uitwendig rijk uitgevoerde, vrijgelegen villa in eclectische trant en bijbehorend koetshuis en tuinhek van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook wegens typologische, situationele en ensemblewaarde als bijzondere uitdrukking van het luxueus wonen in de stad en als beeldbepalend onderdeel van de laat-19de-eeuwse woonbebouwing in de Amsterdamse Plantage.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Plantage Lepellaan 6
Plantage Lepellaan 6

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]