Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Plantage Lepellaan 5

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Plantage Lepellaan 5
Gebouwtype: Koetshuis
Geveltype: Trapgevel
Bouwstijl: Traditionalisme
Bouwjaar: 1907-1908
Architect: Staal en Haalmeijer

(3 afbeeldingen)

Behoort tot een complex van individueel beschermde rijksmonumenten.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Gebruikte literatuur:

  • Vincent van Rossem. 'Jan Frederik Staal (1879-1940)'. Binnenstad 271 (juli/augustus 2015)

[Overige literatuur]

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518269
Adres: Plantage Lepellaan 5
Adressen: Plantage Lepellaan 5
Inschrijvingsdatum: 26-10-2004
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1907-'08 naar ontwerp van Staal en Haalmeijer gebouwd koetshuis en stal annex koetsierswoning. Het gebouw is gebouwd bij de uit 1874 daterende stadsvilla Plantage Lepellaan 5 en daarmee middels het tuinhek verbonden. De achtergevel is recent (jaren 1970) gewijzigd, waarbij tevens een uitbouw is aangebracht die geen monumentale waarde bezit. Omschrijving. Bijgebouw bij villa, in oorsprong bestemd als STAL, KOETSHUIS en KOETSIERSWONING ontworpen op een samengesteld rechthoekige plattegrond met drie bouwlagen onderscheiden: begane grond, verdieping en kap- of zolderverdieping. Het geheel wordt gedekt door een samenstel van zadeldaken. Daken gedekt met rode pannen. Met zink of lood gedekte kilkepers. Verder vorstpannen. Aan de achterzijde van het pand wordt een deel door een plat dak afgesloten. De achtergevel heeft enkele recente wijzigingen ondergaan. In het dakschild aan de straatzijde enkele recente dakvensters. Een hoge gemetselde schoorsteen rijst op uit de treden van de zuidelijke zijgevel. Schoorsteen met natuurstenen accenten, uitkraging en opengewerkte rookgaten. Gemetselde gevels, bruinrode baksteen in staand verband. De voorgevel aan de zijde van de Plantage Lepellaan is een samengestelde gevel bestaande uit links een deel beƫindigd door een trapgevel en rechts een deel onder lijstgevel, het geheel op een hardstenen plint. Het linkerdeel bevatte de stal annex koetshuis met daarbij behorende inrijdeuren en vensters. Het rechterdeel deed dienst als koetsierswoning. Links getoogd gemetselde dubbele houten inrijdeur daarnaast getoogde gemetseld drielicht venster en een getoogd luikopening in de top, daarboven een hijsbalk. Trapgevel met vij treden en top, alle gedekte met natuurstenen afdekplaten en accenten in het baksteenwerk met gekleurde stenen. Verder diverse muurankers. Rechts in getoogd gemetseld portiek gelegen toegangsdeur, ernaast gekoppeld gemetseld tweelicht venster en kleiner, dito venster daarboven. Boven toegangsdeur een enkel, klein gemetseld venster. Alle vensters en deuromlijstingen met natuurstenen accenten bij dorpels, aanzetstenen e.d. Vensters met schuiframen en tweeruits geleed bovenlicht. Op de verdieping onder het kalf dubbele draairamen. Boven de toegangsdeur een gevelsteen met 'Ao 1907'. Boven de dubbele inrijdeuren een onbewerkte gevelsteen. Zinken waterafvoer met vergaarbak. De noordelijke zijgevel toont op het niveau van de begane grond onder meer enkele gekoppelde en getoogde vensters. De gevel wordt aan de rechterzijde met een trapgevel als beschreven afgesloten. Waardering. Een koetshuis en stal annex koetsierswoning uit 1907-'08 bij oudere stadsvilla in rationalistische trant gebouwd van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Plantage Lepellaan.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Plantage Lepellaan 5 (© Walther Schoonenberg)
Plantage Lepellaan 5
Koetshuis. Foto Bureau Monumentenzorg
Koetshuis. Foto Bureau Monumentenzorg
Ontwerp voor- en zijgevel
Ontwerp voor- en zijgevel

Laatste wijziging: maart 2024

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]