Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Singel 98

Het Meerblad

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Huisnaam: Het Meerblad
Adres: Singel 98
Oud adres: SS86, wijk 31, klein nr. 307, kadaster F637, verponding 5360
Postcode: 1015AD
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1750±, 1ste helft 19de eeuw

(4 afbeeldingen)

Vroeg-19de-eeuwse lijstgevel voor ouder pand. Op de voorgevel, onder de eerste verdieping, staat: Het Meerblad. Empire bovenlicht en deur. Interieur: stucwerkgang, twee zalen met lambrizeringen en stucwerk, in de zaal stucplafond in verdiepte vlakken, in Lodewijk XV-stijl (ca. 1750). Tot ca. 1935 bevonden zich in dit huis nog beschilderde behangsels.

Het huis De Meerblad werd omstreeks 1600 gebouwd door Herman Tholincx, die getrouwd was met Grietje Hooft, dochter van P.C. Hooft. In 1629 werd het huis gekocht door Joost Boelensz. Het was een groot grachtenhuis met aan de achterzijde twee zalen, waardoor het huis aan de achterzijde bijna twee keer zo breed was als aan de voorzijde. De grote door de bebouwing aan de Herengracht en Langestraat ingesloten zaal was uitermate geschikt voor een schuilkerk. Het huis De Meerblad wordt genoemd in de lijst van 62 "paapse vergaderplaatsen" die de Kerkenraad in 1656 had opgesteld. De kerkruimte was gevestigd in een grote zaal aan de achterzijde, naast de gebruikelijke zaal in het achterhuis, en was bereikbaar vanuit het souterrain met een spiltrap zodat de bezoekers niet over de beletage door het huis hoefden te lopen. De locatie van de spiltrap is ontdekt bij de restauratie van het pand.

Tegenwoordig is er niets meer dat aan de schuilkerk herinnerd. Het huis heeft een prachtig interieur in Lodewijk XV-stijl uit ca. 1750. De gang wordt opgesierd met een stucwerkplafond met putti die de vier seizoenen verpersoonlijken; de zaal heeft een fraai verdiept stucplafond.

Gebruikte literatuur:

  • Ir. R. Meischke. ’Amsterdamse kerken van de zeventiende eeuw’. Bulletin KNOB 12 (1959): p. 85-130
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 491, 508

[Overige literatuur]

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5288
Adres: Singel 98
Adressen: Singel 98 A B C D E F
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst (XIXA); inwendig fraaie stucgang, trappenhuis en tuinzaal, met gesneden Louis XV deuren.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Singel 98 (© Walther Schoonenberg)
Singel 98
Gang
Gang
Stucwerkreliëf plafond gang met putti die de Zomer en de Lente verpersoonlijken.
Stucwerkreliëf plafond gang met putti die de Zomer en de Lente verpersoonlijken.
Detail van het stucplafond in de zaal.
Detail van het stucplafond in de zaal.

Laatste wijziging: februari 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]