Goudsbloemstraat 125-139

Adres: Goudsbloemstraat 125-139
135: QQ370, wijk 51, klein nr. 137, kadaster D2453, verponding 309
137: QQ369, wijk 51, klein nr. 136, kadaster D2452, verponding 305
Postcode: 1015JL
Architect: J.E. van der Pek

(5 afbeeldingen)

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.) Zie ook: Lindengracht 206-220.

Functie: Woonhuis
Bouwstijl: Traditioneel bouwen

Adressen: Goudsbloemstraat 125 1A,1V,2A,2V,3A,3V,HA,HV;Goudsbloemstraat 127 1A,1V,2A,2V,3A,3V,HA,HV;Goudsbloemstraat 129 1A,1V,2A,2V,3A,3V,HA,HV;Goudsbloemstraat 131 1A,1V,2A,2V,3A,3V,HA,HV;Goudsbloemstraat 133 1A,1V,2A,2V,3A,3V,HA,HV;Goudsbloemstraat 135 1A,1V,2A,2V,3A,3V,HA,HV;Goudsbloemstraat 137 1V,2A,2V,3A,3V,HA,HV;Goudsbloemstraat 139 1,2,3,HA,HV
Inschrijvingsdatum: 15-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Bouwblok behorend tot het Jordaancomplex uit 1896 naar ontwerp van J.E. van der Pek aan de Goudsbloemstraat. Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen woningblok met zeven geschakelde bouwdelen met gestapelde en om kleine binnenplaatsen gegroepeerde arbeiderswoningen. In het gebouw laten zich boven het maaiveld vier bouwlagen onderscheiden onder een dak met schild bedekt met rode Friese pannen; daklijst en overstekende gootlijst op klossen als gevelbeëindiging. Ontluchtingsroosters van de kelder bevinden zich in de plint. Per bouwdeel één dakkapel op het dakschild. Deze dakkapel heeft een diepe overstek, een houten beschot met delen met gepunte onderzijde, een metalen hijshaak, dubbele hijsluiken deels met venster en met middenbalk. In staand verband gemetselde muurvlakken. Verder een ingemetseld en liggend keperfries. Bij bandwerk en verdere accenten gebruik van geel geglazuurde baksteen. Per bouwdeel twee eenvoudige toegangsdeuren met bovenlicht, klein venster en met kussens. Tussen de toegangsdeuren steeds een tweetal vensters; ook per verdieping steeds twee van deze vensters. Boven de deur en vensters bevindt zich een gemetselde gedrukte ontspanningsboog. Muurankers en verdere ontluchtingsroosters in de gevelwand. Waardering. Blok met etagewoningen van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van typologische waarde. Van belang als onderdeel van het Jordaancomplex Lindengracht/Goudsbloemstraat.

Dakkapellen
Goudsbloemstraat 125-139 (foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. monumentenplaatsing)