Willemsstraat 149-165

Constantia-woningen

Naam: Constantia-woningen
Adres: Willemsstraat 149-165
Postcode: 1015JC
Architect: P.J. Hamer

(4 afbeeldingen)

Filantropische woningbouw: vroeg voorbeeld van sociale woningbouw. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

De Constantiawoningen behoren tot de zogeheten 'filantropische woningbouw', gerealiseerd door de in 1863 opgerichte Stichting voor den Ambachtsstand - Constantiawoningen. De door P.J. Hamer ontworpen woningen werden gebouwd voor minvermogende werklieden ouder dan 60 jaar die hier vrij van huur konden wonen. Voorwaarde was verder wel dat zij minstens 12 jaar bij één en dezelfde patroon in enig nijverheidsvak werkzaam waren geweest.

Het statige complex is uitgevoerd in een neo-classicistische stijl met decoraties geïnspireerd op de Hollandse renaissance. Het geheel is symmetrisch ingedeeld en heeft licht naar voren springende midden- en hoekpartijen. Deze zijn benadrukt door, met afwisselend baksteen en wit geschilderd pleisterwerk, geblokte lisenen. De middenpartij wordt bekroond door een segmentvormig fronton. De vleugels tussen de midden- en hoekpartijen maken een gesloten indruk, doordat de vensters ver uit elkaar staan en de binnenste vensters bovendien 'blind' zijn.

De plattegrond van het hof komt overeen met de plattegrond van het traditionele Nederlandse hofje, waarbij de woonhuisjes om een binnenhof - voorzien van bleekveldjes en een waterpomp - gegroepeerd staan. Oorspronkelijk waren er 36 kleine woonvertrekken. Boven de achtervleugel aan het binnenhof verheft zich een torentje (oorspronkelijk voorzien van een luidklok en eventueel een uurwerk), een element dat ook vaak in traditionele hofjes te vinden is.

Functie: Bejaardenwoning
Bouwstijl: Neoclassicisme XIXB

Adressen: Willemsstraat 149 A B;Willemsstraat 151 A B;Willemsstraat 153 A B;Willemsstraat 155 A B;Willemsstraat 157 A B;Willemsstraat 159 A B;Willemsstraat 161 A B;Willemsstraat 163 A B;Willemsstraat 165 A B
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op een vierkant terrein, rondom een groen binnenhof, in 1863-1864 opgetrokken woningbouwcomplex bestaande uit 36 woningen in neo-classicistische stijl naar een ontwerp van P.J. Hamer in opdracht van de in 1863 door J. van Eik opgerichte 'Stichting voor den Ambachtsstand-Constantiawoningen'. De woningen waren (kosteloos) bestemd voor 'werklieden ouder dan zestig jaar die minstens twaalf jaar bij één en dezefde patroon in enig vak van nijverheid waren werkzaam geweest'. Omschrijving. Rondom een carré-vormig binnenhof uit baksteen opgebouwd woningbouwcomplex bestaande uit 2 bouwlagen onder een schilddak bedekt met zwarte pannen. Op regelmatige afstand van elkaar geplaatste hoog opgemetselde schoorstenen. Overstekende gootlijst met daaronder een over de gehele breedte van de gevel lopend fries met siervoluten. De middenpartij en de hoekpartijen zijn voorzien van lisenen van beurtelings baksteen en wit geschilderd pleisterwerk. De voorgevel aan de Willemsstraat is symmetrisch met een licht naar voren springende middenpartij en hoekpartijen. De middenpartij wordt geflankeerd door gekoppelde, met afwisselend stuc en baksteen geblokte pilasters. Boven de middenpartij een gebogen, neo-maniëristisch, fronton waaronder in metselwerk 'CONSTANTIA' staat genoteerd. In de middenpartij toegang, voorzien met pleisterwerk en driehoekig fronton, tot overbouwde gang welke toegang naar de hof verleent. Boven de toegang een met metselwerk omringd kruisvenster. De vleugels tussen beide hoekpartijen en de middenrisaliet maken een gesloten indruk doordat de blinde vensters ver uit elkaar staan. Boven deze vensters gepleisterde sluitstenen. De hoekpartijen hebben tussen de beganegrond en de verdieping een gepleisterd fries. De kruisvensters zijn voorzien van gepeisterde hoek- en sluitstenen. Alle vensters op de verdieping voorzien van trekstangen. Dakkapellen met klauwstukken. In de gevel verder sierijzeren muurankers. Aan de binnenhof is de ingangspartij eveneens geaccentueerd door geblokte lisenen met daarboven een breed fries waarop een opengewerkte toren met rondbogen aan alle vier zijden. Eveneens een fries tussen de verdiepingen. De toegangspoort is met pleisterwerk omgeven. Dit geldt tevens voor alle deuren op de beganegrond. Op de verdieping zijn de smallere kruisvensters aan de bovenzijde door pleisterwerk omgeven. Breed, met siervoluten voorzien, fries onder de overstekende dakgoot. Sierijzeren muurankers. Waardering. In neo-classicistische stijl opgetrokken arbeiderswoningen van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van cultuurhistorisch belang als verenigingsbouw ten behoeve van bejaarde arbeiders.

Ingangspartij.
Ingangspartij.