Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Recht Boomssloot 14

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Recht Boomssloot 14
Oud adres: (Boomssloot) O348, wijk 12, klein nr. 8, kadaster G3478, verponding 3330
Postcode: 1011EA
Gebouwtype: Fabriek/loods
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1889
Architect: C.A. Bombach Czn

De diamantslijperij die C.A. Bombach ontwierp met renaissance-gevels bood ruimte aan 92 molens waarop geslepen kon worden. Momenteel bestaat het gebouw uit appartementen. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 12933
Functie: Diamantslijperij
Jaartal: 1889 (verbouwing)
Bouwstijl: Neorenaissance XIXB

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518413
Adres: Recht Boomssloot 14
Adressen: Recht Boomssloot 14 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1889 op de hoek van Recht Boomssloot en Brandewijnsteeg tot stand gekomen STOOMDIAMANTSLIJPERIJ voor 92 molens naar een ontwerp van C.A. Bombach Czn. in opdracht van S.J. Boas. N.B. In het souterrain bevond zich het ketelhuis, de machinekamer en het kolenhok. De slijpmolens waren verdeeld over de verdiepingen. In 1978 verbouwd tot apartementen (vijf eengezinswoningen). Omschrijving. Op een rechthoekige plattegrond in baksteen uitgevoerde diamantslijperij op een donkerkleurige gemetselde plint bestaande uit een souterrain, vijf verdiepingen en een boven de goothoogte teruggerooide zolderverdieping onder een plat dak. Voorgevel aan Recht Boomssloot zes raamtraveeën breed. Portiek geheel rechts gelegen over souterrain en bel-etage met hoofdgestel en tympaan. De rechthoekige portiekopening wordt afgesloten door een decoratief ijzeren hek waarachter een uit acht treden bestaande en in natuursteen uitgevoerde stoep. Alle verdiepingen zijn even hoog en worden gemarkeerd door wit gesausde en tevens afwaterende cordonlijsten. De getoogde vensters zijn alle voorzien van een strekkenlaag met sluitsteen. Tussen de vensters horizontaal bandwerk en sierijzeren muurankers. De vensters zijn voorzien van negen-ruits ramen met drie-ruits bovenlichten. De onderverdeling geschiedt door ijzeren roeden. De verticale geleding van het gebouw geschiedt door op de hoeken van het gebouw geplaatste lisenen. De zolderverdieping bevindt zich boven het brede fries en de geprofileerde uitkragende gootlijst. De verdieping bestaat uit door houten roeden onderverdeelde vensters en is eveneens voorzien van een overstekende geprofileerde gootlijst. De zijgevel aan de Brandewijnsteeg is zeven raamtraveeën breed. Verder als hierboven beschreven. Waardering. Voormalige stoomdiamantenslijperij van algemeen belang vanwege cultuur- historische waarde en vanwege het belang van het object als een bijzondere uitdrukking van een ociaal-economische ontwikkeling alsmede van belang vanwege de hoge typologische waarde.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Recht Boomssloot 14
Recht Boomssloot 14

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]