Recht Boomssloot 52

Jan de Liefdeschool/De Boomspijker

Postcode: 1011EC
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Bouwstijl: Amsterdamse School
Architect: A. Ingwersen

(4 afbeeldingen)

Schoolgebouw. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Functie: School

Adressen: Recht Boomssloot 52
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op de hoek van Recht Boomssloot en Korte Koningsdwarsstraat in 1929-1930 tot stand gekomen LAGERE SCHOOL op christelijke basis, genaamd de Jan de Liefde-school, naar een ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl van A. Ingwersen in opdracht van de Vereniging tot Heil des Volks bij monde van plaatsvervangend voorzitter M. Lasthuis. De gewapend betonwerken zijn uitgevoerd door G. Lotgerink. N.B In 1977 veranderd in buurthuis 'De Boomspijker' door architectenbureau Joh. Nust BNA. Omschrijving. Op een samengesteld rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken schoolgebouw bestaande uit drie bouwlagen en een kapverdieping. Het gebouw bestaat in feite uit twee tegen elkaar geplaatste bouwvolumen: een langwerpig deel onder een schuinoplopend plat dak met op de hoek met de Korte Koningsdwarsstraat een dwars daarop geplaatst en tevens hoger opgetrokken bouwdeel met puntgevel onder een zadeldak, beide bedekt met zwarte pannen. Aan de rechterzijde is het gebouw voorzien van een boven de goothoogte uitkragend muurvlak met schoorsteen. Aan de voorzijde is de gevel voorzien van twee over meerdere verdiepingen lopende erkers met grote verticaal geplaatste laddervormige vensters met glas-in-lood, doorlopend om de hoeken. Boven de twee erkers elk een door de overkragende gootlijst brekend venster met onderverdeling. Gelijkstraats en op de verdiepingen in het middenvlak vertonen zich kleine meest per drieën gekoppelde vensters waarboven door het muurvlak snijdende horizontaal geplaatste en door roeden veelvuldig in ruitjes onderverdeelde bovenlichten, sommige nog voorzien van glas-in-lood. De zijgevel aan de Korte Koningsdwarsstraat is eveneens voorzien van bijzonder gevormde en door roeden veelvuldig onderverdeelde vensters. Op de hoek bevindt zich een gemetselde en hoog boven de gootlijst doorlopende schoorsteen. De achtergevel is voorzien van regelmatig geplaatste grote vensters. Waardering. Voormalige Jan de Liefde-school van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en wegens het belang van het object als bijzondere uiting van een sociaal-culturele ontwikkeling alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarden en de bouwstijl met bijzondere detaillering.

Recht Boomssloot 52
Trappenhuis met glas-in-loodvensters