Recht Boomssloot 52
Jan de Liefdeschool/De Boomspijker
Naam: Jan de Liefdeschool/De Boomspijker
Adres: Recht Boomssloot 52
Oud adres: (Boomssloot) O321, wijk 11, klein nr. 19, kadaster G3534, verponding 3004
Postcode: 1011EC
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Amsterdamse School
Bouwjaar: 1929-1930
Architect: A. Ingwersen
(4 afbeeldingen)
Schoolgebouw. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 12925
Functie: School
Jaartal: 1929-1930
Bouwstijl: Amsterdamse School
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518414
Adres: Recht Boomssloot 52
Adressen: Recht Boomssloot 52
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op de hoek van Recht Boomssloot en Korte Koningsdwarsstraat in 1929-1930 tot stand gekomen LAGERE SCHOOL op christelijke basis, genaamd de Jan de Liefde-school, naar een ontwerp in Late Amsterdamse School-stijl van A. Ingwersen in opdracht van de Vereniging tot Heil des Volks bij monde van plaatsvervangend voorzitter M. Lasthuis. De gewapend betonwerken zijn uitgevoerd door G. Lotgerink.
N.B In 1977 veranderd in buurthuis 'De Boomspijker' door architectenbureau Joh. Nust BNA.
Omschrijving. Op een samengesteld rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken schoolgebouw bestaande uit drie bouwlagen en een kapverdieping. Het gebouw bestaat in feite uit twee tegen elkaar geplaatste bouwvolumen: een langwerpig deel onder een schuinoplopend plat dak met op de hoek met de Korte Koningsdwarsstraat een dwars daarop geplaatst en tevens hoger opgetrokken bouwdeel met puntgevel onder een zadeldak, beide bedekt met zwarte pannen. Aan de rechterzijde is het gebouw voorzien van een boven de goothoogte uitkragend muurvlak met schoorsteen. Aan de voorzijde is de gevel voorzien van twee over meerdere verdiepingen lopende erkers met grote verticaal geplaatste laddervormige vensters met glas-in-lood, doorlopend om de hoeken. Boven de twee erkers elk een door de overkragende gootlijst brekend venster met onderverdeling. Gelijkstraats en op de verdiepingen in het middenvlak vertonen zich kleine meest per drieën gekoppelde vensters waarboven door het muurvlak snijdende horizontaal geplaatste en door roeden veelvuldig in ruitjes onderverdeelde bovenlichten, sommige nog voorzien van glas-in-lood. De zijgevel aan de Korte Koningsdwarsstraat is eveneens voorzien van bijzonder gevormde en door roeden veelvuldig onderverdeelde vensters. Op de hoek bevindt zich een gemetselde en hoog boven de gootlijst doorlopende schoorsteen.
De achtergevel is voorzien van regelmatig geplaatste grote vensters.
Waardering. Voormalige Jan de Liefde-school van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en wegens het belang van het object als bijzondere uiting van een sociaal-culturele ontwikkeling alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarden en de bouwstijl met bijzondere detaillering.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2016