Kloveniersburgwal 73

Liefdadigheid naar Vermogen

Raamgracht 4
Oud adres: C549, wijk 14, klein nr. 36, kadaster G2746, verponding 3918
Architect: J.W. Hanrath
Opdrachtgever: Liefdadigheid naar Vermogen

(6 afbeeldingen)

Kantoorgebouw op de hoek van de Raamgracht en de Kloveniersburgwal met gevels in een traditionele stijl voor het in 1871 opgerichte genootschap Liefdadigheid naar Vermogen. De Hilversumse architect Hanrath had de opdracht gekregen een ontwerp te maken dat in harmonie zou kunnen leven met de omringende bebouwing. Opvallend zijn de enorme bakstenen klokgevels onder een combinatie van schild- en zadeldaken met elkaar verbonden door lijsten. De klokgevels zijn onder de randen voorzien van vlechtingen en van decoratieve hijsbalken in de top. De schouders van de klokgevels zijn voorzien van bolvormige bekroningen. De rechte gootlijsten zijn aan de onderzijde voorzien van klossen. Ook heel traditioneel zijn de vensters met kruiskozijnen. De vensters zijn voorzien van natuurstenen onderdorpels op een soort consoles van uitkragend metselwerk. Op de 1ste verdieping zijn er op de vensters driehoekige frontons geplaatst. Naast het ovaalvormige venster boven de hoofdingang bevinden zich gevelstenen met daarin ANNO en 1912 aangegeven. Het reliëf boven het raam boven de ingang toont drie vormen van liefdadigheid, in de ogen van de vereniging: de steun aan ouden van dagen, de werkverschaffing en de kleding van schamel bedekten. In het interieur zijn in de hal en gang geglazuurde stenen toegepast. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Architect: Hanrath, J.W.

Adressen: Kloveniersburgwal 73 ;Raamgracht 4
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Op de hoek van Raamgracht en Kloveniersburgwal in 1913-1914 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Traditionalistische stijl van J.W. Hanrath in opdracht van het bestuur van het in 1871 opgerichte genootschap 'Liefdadigheid naar Vermogen' bij monde van J.F. Blankenberg en J. Beukers (het genootschap heeft in 1946 haar naam veranderd in 'Zorg en Bijstand' en bestaat nog steeds). Omschrijving: Op een trapeziumvormige plattegrond tot stand gekomen en in baksteen uitgevoerd kantoorgebouw bestaande uit een souterrain,een begane grond en twee verdiepingen afgesloten door een samenstel van klok- en lijstgevels onder een combinatie van schild- en zadeldaken bedekt met pannen. De gevel aan de Raamgracht toont op de hoeken twee klokgevels met daartussen een lager opgetrokken bouwdeel afgesloten door een rechte, overkragende en geprofileerde gootlijst. Ter hoogte van het souterrain is uitkragend bandwerk van natuursteen aangebracht. De hoofdingang bevindt zich in dit middelste bouwdeel en bestaat uit een houten deur voorzien van verdiepte panelen met radiaalvormig onderverdeeld bovenlicht. De rondboogvormige entree-opening is voorzien van donkerkleurig bandwerk. Aan weerszijden van de hoofdingang twee kleine zijlichten met een kruiskozijn. De gevel is voorzien van regelmatig geplaatste vensteropeningen met kruiskozijnen. De vensteropeningen op de bel-etage en tweede verdieping zijn aan de bovenzijde voorzien van een strekkenlaag en een sluitsteen; die op de eerste verdieping van een natuurstenen tympaan. Onder de gootlijst en in de twee klokgevels ovaalvormige vensters met radiaalvormige roedenverdeling. Alle vensters voorzien van natuurstenen onderdorpels op 'consoles' van uitkragend metselwerk. In het middendeel ter weerszijden van het ovaalvormige venster twee sierstenen van natuursteen met daarin gehakt het jaar waarin het gebouw is ontworpen: 'ANNO' en '1912'. Boven de vensterpartij van de eerste verdieping een gevelsteen met daarin in diepreliëf drie scenes met allegorieën op de Liefdadigheid. De gevel aan Kloveniersburgwal voorzien van klokgevel. Tweede rondboogvormige ingang met houten deur voorzien van verdiepte panelen in meest rechts gelegen travee met oeuil-de-boeuf als bovenlicht. Verder als hierboven beschreven. De klokgevels zijn onder de randen voorzien van vlechtingen en van decoratieve hijsbalken in de top. De schouders van de klokgevels zijn voorzien van bolvormige bekroningen. De rechte gootlijsten zijn aan de onderzijde voorzien van klossen. Aan de zijde van de Kloveniersburgwal twee hoog opgemetselde schoorstenen. Waardering. Voormalig kantoorgebouw van genootschap 'Liefdadigheid naar Vermogen' van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de bijzondere situering.

Raamgracht 4
Raamgracht 4