Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Damrak 37-38

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. MIP-gegevens
  5. Register
  6. Afbeeldingen
  7. Google Maps

Adres: Damrak 37-38
Oudebrugsteeg 20
Oud adres: 37: ('t Water) L116, wijk 18, klein nr. 68, kadaster F3866, verponding 1422
38: ('t Water) L115, wijk 18, klein nr. 67, kadaster F3867, verponding 1421
Postcode: 1012LK
Gebouwtype: Handelsgebouw/kantoor
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Art Nouveau
Bouwjaar: 1903-1904
Architect: J.W.F. Hartkamp

(6 afbeeldingen)

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Gebruikte literatuur:

Theo Rouwhorst. 'XXXIII. Natuurstenen onderpuien'. Binnenstad 250 (maart 2012)

[Overige literatuur]

MIP-nummer: 13011
Functie: Bierkelder, kantoor
Architect: Hartkamp, J.W.F. jr.
Jaartal: 1903
Bouwstijl: Art Nouveau
MIP-nummer: 13007
Functie: Bierkelder, kantoor
Jaartal: 1903
Bouwstijl: Art Nouveau

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518424
Adres: Damrak 37-38
Adressen: Damrak 37 ;Damrak 38
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op de hoek met de Oudebrugsteeg in 1903-1904 gerealiseerd KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Art Nouveau-stijl van J.W.F. Hartkamp in opdracht van B. Sanders namens de fa. B. Sanders & Zoon. In het gebouw bevonden zich verder nog een bierkelder en een fotografisch atelier op zolder. Omschrijving. Geheel in natuursteen opgetrokken voor- en zijgevel: basement in graniet, parterre in hardsteen, verdiepingen in zandsteen. Pand bestaat uit souterrain, begane grond, drie verdiepingen onder een schilddak. Gevel Damrak vier vensterassen breed. In rechter vensteras bevindt zich de ingang geplaatst in een portaal en toegankelijk via een hardstenen uit zes treden bestaande stoep. De ingang van het portaal is getoogd. Portaal inwendig nog voorzien van een tegellambrizering. Houten deur naar vestibule met tracering in Art Nouveau-stijl. Links naast de ingang groot rondboogvormig venster met Art Nouveau-tracering. De vensterboog wordt geaccentueerd door een natuurstenen omlijsting op gebeeldhouwde consoles. Rechtertravee toont erker over twee verdiepingen met bovenliggend balkon achter een ajour bewerkte borstwering tussen gestileerd gebeeldhouwde natuurstenen posten. De erker rust op zware consoles. Erkervenster ter hoogte van tweede verdieping toont Art Nouveau-tracering. De gekoppelde rondboogvormige vensters op de derde verdieping tonen een omkadering in Moorse trant. Dit geldt ook voor het balkonvenster, welke ook nog voorzien is van een Art Nouveau-tracering. De natuurstenen overkragende gootlijst is op regelmatige afstand voorzien van waterspuwers in de vorm van gestileerd gebeeldhouwde drakenkoppen. In de top een Vlaamse gevel met Moorse vensteromlijsting en Art Nouveau venstertracering. Daarnaast (rechts) een dakkapel met spits torentje. Gevel Oudebrugsteeg vier vensterassen breed. Gelijkstraats rondboogvormige ingang met ijzeren sierhek naar souterrain. Rondboog wordt geaccentueerd door een natuurstenen omlijsting op gebeeldhouwde consoles. Twee vensters aan weerszijden met Art Nouveau-tracering en omlijstingen op gebeeldhouwde consoles. De bovenlichten van de meeste vensters in de zijgevel zijn nog voorzien van het oorspronkelijke glas-in-lood. De vensteropeningen ter hoogte van eerste en tweede verdieping rechthoekig; ter hoogte van derde verdieping rondboogvormig en voorzien van omlijstingen in Moorse trant. Onder de gootlijst waterspuwers. In de top een Vlaamse gevel. Daarnaast een dakkapel met spits toelopend torentje. Interieur. Het interieur toont nog diverse oorspronkelijke onderdelen zoals glas-in-lood, houten lambrizeringen en tegelwerk. Waardering. Kantoorpand van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het gevelontwerp. Bovendien van cultuurhistorisch belang als exponent van de verandering van het Damrak, rond 1900, van een woonstraat in een winkel- en kantoorstraat.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Damrak 37-38 (© Walther Schoonenberg)
Damrak 37-38
Damrak 37-38 (© Walther Schoonenberg)
Damrak 37-38
Natuurstenen onderpui
Natuurstenen onderpui
Damrak 37-38
Damrak 37-38
Damrak 37-38. Foto Bureau Monumentenzorg
Damrak 37-38. Foto Bureau Monumentenzorg
Ontwerptekening
Ontwerptekening

Laatste wijziging: juni 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]