Nieuwe Doelenstraat 12-14
Adres: Nieuwe Doelenstraat 12-14
Oud adres: 12: B73, wijk 9, klein nr. 7, kadaster G2678, verponding 2198
14: B74, wijk 9, klein nr. 8, kadaster G2679, verponding 2197
Postcode: 1012CP
Gebouwtype: Handelsgebouw/kantoor
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1889-1890
Architect: F.W.M. Poggenbeek
(5 afbeeldingen)
(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Gebruikte literatuur:
'Omdat de vormen goed gekozen zijn'. Een voorstel voor nieuwe rijksmonumenten uit de periode 1850-1940 binnen de Amsterdamse Singelgracht. Amsterdam: Bureau Monumentenzorg, 1999
MIP-nummer: 12213
Functie: Kantoor
Architect: Poggenbeek, F.W.M.
Jaartal: 1889
Bouwstijl: Neorenaissance XIXB
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518440
Adres: Nieuwe Doelenstraat 12-14
Adressen: Nieuwe Doelenstraat 12 ;Nieuwe Doelenstraat 14
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Tussen de Nieuwe Doelenstraat en Binnen-Amstel in 1889-1890 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Renaissance stijl van F.W.M. Poggenbeek in opdracht van de fa. Labouchere Oyens. In 1905 werd de gevel aan de Nieuwe Doelenstraat verbouwd door de Gebr. van Gendt ALzn.
Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw bestaande uit souterrain, begane grond en twee verdiepingen onder een eerst schuinoplopend en daarna plat dak. Gevel Nieuwe Doelenstraat. Voorgevel is vijf vensterassen breed. Souterrain en begane grondverdieping opgetrokken in natuursteen; de twee bovenverdiepingen in baksteen. Souterrain met verdiept gelegen ramen in rechthoekige vensteropeningen. Daarboven een fries van verdiept geplaatste muurvlakken onder een afwaterende cordonlijst. Rustica begane grondverdieping met in rechtertravee rijk bewerkte ingang met halfzuiltjes en een van reliefwerk voorziene latei. Rechthoekige vensteropeningen met verzonken vensters met schuiframen. Boven de vensteropeningen gebeeldhouwde koppen. Eerste verdieping eveneens met verdiept gelegen vensters met daarboven een van beeldhouwwerk voorziene latei en ronde boognissen met gepleisterde hoek- en sluitstenen. Tweede verdieping met eveneens verdiept gelegen vensters. Onder de overstekende gootlijst een fries van bewerkte consoles met daartussen festoenen. Dakkapel met gekoppeld venster voorzien van natuurstenen fronton.
Gevel aan Binnen-Amstel eveneens bestaande uit vijf vensterassen. Het drie vensterassen brede risaliet heeft een opengewerkte verhoogde attiek met hoekbalusters. Souterrain in natuursteen opgetrokken met gekoppelde vensters en ter hoogte van de teruggerooide twee vensterassen een arcade met bovenliggend balkon met borstwering. Risaliet op begane grondverdieping met grote rechthoekige vensteropeningen met verdiept aangebrachte vensters waarboven rechthoekige spaarvelden voorzien van reliëfwerk. Op eerste verdieping boogvormige vensteropeningen met verdiept aangebrachte vensters. Boognissen voorzien van relëfwerk. Frans balkon. Tweede verdieping met segmentvormige vensteropeningen waarvan de segmentbogen geprofileerd zijn. Hoge gemetselde consoles met kapiteel en gebeeldhouwde kraagstenen tussen de vensters. Onder de gootlijst een kralenfries. Het risaliet is voorzien van een dakkapel met een topgeveltje van natuursteen. Hoog opgemetselde schoorsteen. In het teruggerooide geveldeel kleine dakkapel met windveren. De gevel is verder voorzien van natuurstenen bandwerk.
Waardering. Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde. Eveneens van stedebouwkundig belang vanwege de dubbelzijdige ligging aan de Nieuwe Doelenstraat en de Binnen-Amstel.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: september 2016