Nieuwezijds Voorburgwal 120-126

Candida

Postcode: 1012SH
Bouwstijl: Nieuwe Bouwen
Architect: F.A. Warners
Opdrachtgever: N.V. Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Etagewoningen

(7 afbeeldingen)

Kantoorgebouw van 36 m hoog met horizontale vensterstroken die verraden dat niet de gevels maar het betonskelet het gebouw dragen. De lintvensters doen denken aan het Nieuwe Bouwen, maar er is tussen die vensterstroken wel siermetselwerk aangebracht. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Dit kantoorgebouw bootst de Amerikaanse wolkenkrabber na aan de gedempte NZ Voorburgwal en kan met zijn hoogte van 36 m (ventilatiekokers en schoorsteen tot 42 m) om tien verdiepingen mogelijk te maken, gezien worden als een vooroorlogse schaalvergroting. De overschrijding van de bouwhoogte werd toegestaan door het gemeentebestuur. In het Bouwkundig Weekblad van 29 november 1930 werd het oorspronkelijk ontwerp gepubliceerd van een pand met een breedte van 14 m aan de NZ Voorburgwal en 18 m aan de Spuistraat. Daarna werd echter ook NZ Voorburgwal 120 gekocht en kon het perceel worden vergroot, zodat een meer regelmatige plattegrond van 18 x 22 m mogelijk werd. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, de onderpui is van graniet. Tussen de horizontale vensterstroken, die aan het Nieuwe Bouwen doen denken, is siermetselwerk aangebracht. Niet de gevels maar het betonskelet draagt het gebouw en kan ook qua constructie een uiterst modern gebouw worden genoemd. Het heeft een plat dak. Ook inwendig zijn er geen scheidende muren waardoor de kantoorlokalen de hele oppervlakte benutten.

Er was veel kritiek op dit gebouw omdat identieke verdiepingen zo hoog gestapeld konden worden "als de opdrachtgever zich kon permitteren". De kritiek kwam niet alleen van burgers, maar ook van mede-architecten. In het Bouwkundig Weekblad van 2 april 1932 staat het raadsadres afgedrukt dat werd ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de Bond van Nederlandsche Architecten (B.N.A.), Ir. de Bie Leuveling Tjeenk en Ir. A.J. van der Steur. Daarin wordt medegedeeld dat het bestuur van de B.N.A. van mening is dat gebouw Candida "ernstige schade (toebrengt) aan het stadsschoon". Immers, "het stadsdeel (verdraagt) de grote hoogteoverschrijding der bestaande bebouwing niet". Het is vooral de massale gesloten zijmuren die hoog boven de huizenrij uitsteken die de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. Daardoor is een "verzorgde aansluiting bij, of tegenstelling met de omgeving bij voorbaat onmogelijk". Ook de willekeurige locatie van deze hoogbouw aan de NZ Voorburgwal baart zorgen. Het "ongebreidelde bouwen (...) in afwijking met het streven naar orde en synthese" druist volgens de B.N.A. tegen het stadsbelang in. In het Bouwkundig Weekblad van 23 april verdedigde architect Warners tegen de kritiek met het argument dat "de behoefte van hoogbouw haar noodzakelijke oorzaak vindt in de toenemende verbreding der verkeerswegen van de binnenstad waardoor de beschikbare bouwgrond vermindert". Het resultaat was volgens Warners goed te verdedigen: de NZ Voorburgwal is er interessanter door geworden. En Amsterdam is "geen pittoresk stadje met knusse huisjes".

Gebruikte literatuur:

• Hannah Schoch. 'Kantoorbouw in de binnenstad.' In: Vincent van Rossem (red.). Amsterdam maakt geschiedenis. Amsterdam, 2004: p. 213-233
  • Bouwkundig Weekblad 1932: p. 122, 147, 150-153

Functie: Kantoren/bewoning
Architect: Warners, F.A.
Bouwstijl: Functionalisme

Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 120 ;Nieuwezijds Voorburgwal 126
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Tussen Nieuwe Zijds Voorburgwal en Spuistraat in 1931-32 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW met CONCIERGEWONING naar een ontwerp in Kubistisch-Expressionistische trant van F.A. Warners in opdracht van de N.V. Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Etagewoningen. Omschrijving. Op een vierkante plattegrond tot stand gekomen kantoorgebouw bestaande uit 10 bouwlagen onder een plat dak. De bakstenen gevels hangen in een skelet van gewapend beton. Voorgevel Nieuwe Zijds Voorburgwal. Begane grondverdieping van natuursteen met verdiept geplaatste vensteropeningen achter ijzeren traliewerk. Ingang ter linkerzijde onder een luifel. De smalle ingangstravee wordt verticaal geleed door de driezijdige stalen erkeropbouw waarin de lift is geplaatst. Stalen vensterstroken over de gehele breedte van de gevel. De bakstenen muurvlakken tussen de vensterstroken zijn voorzien van siermetselwerk. De terugwijkende bovenste verdieping is eveneens voorzien van siermetselwerk. Achtergevel aan Spuistraat heeft acht bouwlagen en twee terugwijkende verdiepingen. Eveneens stalen vensterstroken. Geheel rechts over eerste en tweede verdieping ronde erker. Daarboven over alle verdiepingen uitkragende ronde balkons met ijzeren leuning. Rechts naast de balkontravee een smalle terugwijkende travee met een verticale vensterstrook. Achter de balkons een hoog boven de goothoogte uitkragend smal bouwlichaam met luifel. Waardering. Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving van de gevel alsmede van belang in het oevre van F.A. Warners. Eveneens van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

NZ Voorburgwal 120-126
Het gebouw steekt huizenhoog uit boven de omgeving.