Nieuwezijds Voorburgwal 162-170

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 162-170
170: G144, wijk 22, klein nr. 189, kadaster F1915, verponding 2511
Postcode: 1012SJ
Architect: A.L. van Gendt (1888), A.D.N. van Gendt (1905-1919)
Opdrachtgever: Handels Vereeniging Amsterdam

(7 afbeeldingen)

Gebouwd voor de Handels Vereeniging Amsterdam (zie opschrift op poortje). Rijk versierde bakstenen gevel in neo-renaissance-stijl met zandstenen versieringen, ontlastingsbogen, speklagen, kruiskozijnen, bekroond door één grote en twee kleine trapgevels. Fraai toegangspoortje in de stijl van Hendrick de Keyser met originele paneeldeuren. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Het kantoorgebouw van de Handels Vereeniging Amsterdam heeft een indrukwekkende gevel in neo-renaissancestijl met één grote en twee kleine topgevels. Het huidige gebouw kwam in verschillende bouwperioden tot stand. Het bureau Van Gendt voerde na 1888 een reeks verbouwingen en uitbreidingen uit. In 1905 werd NZ Voorburgwal 166 gesloopt en vervangen door een uitbreiding van het kantoorgebouw op nummer 162-164. In 1907 werd een binnenplaats overdekt tot tekenkamer. In 1909 vond een uitbreiding plaats ten koste van de panden Spuistraat 113-119. Het gedeelte aan de Spuistraat werd in 1919 hoger opgetrokken. In 1925 werden de panden NZ Voorburgwal 168-170, Spuistraat 109-111 en Spuistraat 121-123 afgebroken. De huidige vrijwel symmetrische voorgevel kwam daarbij tot stand en draagt het opschrift 'Ren. 1927'. De achtergevel aan de Spuistraat is meer rationalistisch getint, met details in historiserende en Amsterdamse School-trant.

Gebruikte literatuur:

• David Keuning, Lydia Lansink. A.L. van Gendt (1835-1901), J.G. van Gendt (1866-1925), A.D.N. van Gendt (1870-1932). Architecten in zaken. Rotterdam, 1999

Functie: Kantoor
Architect: Gendt, A.L. van

Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 162 ;Spuistraat 111
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal in 1888-'89 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van A.L. van Gendt in opdracht van de Handelsvereniging 'Amsterdam'. N.B. In 1907 werd de binnenplaats achter het pand aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal overdekt door de Gebr. van Gendt ALzn. in opdracht van directeur P. Reineke. In 1909-10 werd het gebouw, eveneens in opdracht van de Handelsvereniging 'Amsterdam' naar de Spuistraat uitgebreid naar ontwerp in Rationalistische trant van de Gebr. van Gendt met de nrs. 113-123. In 1925 werd het pand uitgebreid met nr. 111. Omschrijving. Op een samengestelde plattegrond in twee fasen tot stand gekomen bakstenen kantoorpand. Het gebouw aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal bestaat uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een schilddak met shingles. Het souterrain is opgetrokken in rustica bewerkt hardsteen. De gevel is acht vensterassen breed. Middelste twee vensterassen springen licht naar voren en worden afgesloten door een topgevel in de stijl van Vredeman de Vries. Twee kleinere topgevels op de hoeken. De rijk gedecoreerde ingang bevindt zich in de twee meest rechts gelegen vensterassen ter hoogte van souterrain en bel-etage. Entree voorzien van rijk bewerkte panelendeur met glas-in-lood bovenlicht. Rechthoekige vensters met glas-in-lood bovenlichten. Op de tweede verdieping vensters voorzien van geprofileerde boogvelden. Uitkragende en gekorniste kroonlijst aan de onderzijde voorzien van rijk bewerkte consoles. Daarboven een attiek waarop de topgevels zijn geplaatst. Gebouw aan de Spuistraat bestaande uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een schilddak met shingles. Gevel vier traveeën breed. Linkertravee eindigt in topgevel en is over drie verdiepingen voorzien van kolossale pilasters. De travee heeft op de hoeken ronde uitkragingen over alle bovenverdiepingen. Het souterrain is over de gehele gevelbreedte in rustica hardsteen uitgevoerd. Vensters in verschillende samenstellingen gekoppeld en alle voorzien van natuurstenen vensteromlijstingen. De ramen zijn verdiept geplaatst. Bovenlichten door roeden onderverdeeld. Ronde hoekoplossing. Sommige natuurstenen vensteromlijstingen decoratief bewerkt. Waardering. Kantoorpand van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling namelijk de 'verkantorisering' van de grachtengordel alsmede van architectuurhistorische waarde.

Nieuwezijds Voorburgwal 162-170.
Natuurstenen basement