Oudemanhuispoort bij 4
Adres: Oudemanhuispoort bij 4
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Amsterdamse School
Bouwjaar: 1925-1927
Architect: P.L. Marnette
(4 afbeeldingen)
Universiteitsgebouw op de hoek van de Oudemanhuispoort en de Kloveniersburgwal met Amsterdamse School-kenmerken. Interieur: Trappenhuis met beschilderingen van Peter Alma uit 1951. Maakt deel uit van de Oudemanhuispoort. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 10353
Functie: Collegezalen
Architect: Marnette, P.L.
Jaartal: 1927
Bouwstijl: Amsterdamse School
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518456
Adres: Oudemanhuispoort 4
Adressen: Oudemanhuispoort 4
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1925-1927 tot stand gekomen UNIVERSITEITSGEBOUW. Gebouwd in opdracht van de Universiteit van Amsterdam naar een ontwerp van de architect P.L. Marnette van de Dienst der Publieke Werken in de stijl van de Amsterdamse School. Toegang in de Oudemanhuispoort. Het gebouw wordt ook wel 'De Schaats' genoemd en heeft in het trappehuis over drie etages een wandschildering uit 1951 van Peter Alma voorstellende 'De Geschiedenis der Wetenschap'.
Omschrijving. Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen gebouw met drie bouwlagen boven het maaiveld. Gemetselde, asymmetrische gevels. Aan de zijde van de Kloveniersburgwal een hoog en steil dakschild met leien. De gevel aan de zijde van de Kloveniersburgwal heeft op de begane grond een grote schaatsvormige vensterpartij. Het venster is asymmetrisch en meervoudig geleed. Aan de linkerzijde zwenkt een deel van het venster uit het gevelvlak. Ook het muurwerk hierboven heeft een dergelijke uitzwenking. Deze uitzwenking wordt plat afgesloten. Op de eerste verdieping aan de rechterzijde een serie van vijf gekoppelde vensters met ongeleed raam aan de benedenzijde en een meerruits geleed bovendeel. Op de tweede verdieping een serie van vijf gekoppelde en meerruits gelede vensters. Tussen de vensterseries een houten fries met profilering en ornament. Muurdam aan de rechterzijde van de gevel is hoger opgetrokken. Aan de linkerzijde van de gevel een eveneens hoger opgetrokken geveldeel met torenachtige bekroning. Geheel links een gesloten geveldeel met een eenvoudige en rechte en witgeschilderde beëindiging. De hoek van de voor- met de zijgevel is afgerond. De gevel aan de zijde van de Oudemanhuispoort heeft links een verlaging. Verder een rechte gevelbeëindiging als omschreven en per bouwlaag een serie gekoppelde en meerruits gelede vensters.
Waardering. Universiteitsgebouw in de stijl van de Amsterdamse School van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: april 2019