Oudezijds Achterburgwal 128-132

Adres: Oudezijds Achterburgwal 128-132
130: K484, wijk 6, klein nr. 185, kadaster G1658, verponding 1377
132: K485, wijk 6, klein nr. 186, kadaster G1659, verponding 1376
Postcode: 1012DT
Architect: C.G.E. Rademaker

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Functie: Kantoor
Architect: Rademaker, G.C.E.

Adressen: Oudezijds Achterburgwal 128 A B C;Oudezijds Achterburgwal 130 ;Oudezijds Achterburgwal 132
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1879-1881 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW. Gebouwd in opdracht van de heer J.B. van Dijk naar een ontwerp van de architect G.C.E. Rademaker. Ontworpen en gebouwd in de stijl van de neo-renaissance. Omschrijving. Op een nagenoeg rechthoekig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw, met aan de rechterzijde een smalle steeg. In het geheel laten zich boven het maaiveld vijf bouwlagen onderscheiden: een begane grond, drie verdiepingen en een mezzanino. Op het niveau van de begane grond rustica-zone met imitatie in pleisterwerk van gebosseerde natuursteen. Verdere gevel opgebouwd uit vermetselde baksteen en witgepleisterde constructieve en decoratieve delen. De kleur van de baksteen gebruikt bij de mezzanino is lichter. Symmetrische en sterk horizontaal en vertikaal gelede gevel. Gevel is vijf traveeën breed en heeft een lichte middenrisaliet van drie traveeën verder geaccentueerd d.m.v. pilasters. Rustica-zone met gladde sokkel met lijst. Centraal een toegangspartij met dubbele houten deur met panelen met schuingeplaatste delen en brede weldorpel. Boven het kalf de opening van een bovenlicht in de vorm van een gedrukte segmentboog. Aan weerszijden een venster met dubbel draairaam en halfrond bovenlicht en traliewerk. In de iets teruggezette geveldelen aan de linker- en rechterzijde een toegangspartij met houten deur met panelen en gebogen lijst met ornament. Boven het kalf een halfrond bovenlicht met roedenverdeling. Op deze bouwlaag worden de halfronde of gedrukte bovenlichten in het pleisterwerk geaccentueerd middels oplopende blokken. Geprofileerde cordonlijst van grijze natuursteen. De eerste verdieping toont de risaliet met gepleisterde inspringende blokken op de hoeken. Drie T-vensters in wit kader met fries met gebaarde mannenkop gevat in ornament. Afgesloten met een segmentboog-vormig fronton. Aan weerszijden van de risaliet een dergelijk venster met vrouwenkop temidden van festoenen. Hier afsluiting met driezijdig fronton. Gevellijst van grijze natuursteen. Op de hoeken van de risaliet hierop rustend basement van pilaster over tweede en derde verdieping. Pilaster met Corinthisch kapiteel en bewerkte en geornamenteerde onderzijde. Op de tweede verdieping van de risaliet drie licht getoogde T-vensters in witte enkadrering met lijst. Gebaarde mannenkop als ornament. Middenvenster met lijst met halfronde onderbreking. Op de derde verdieping van de risaliet drie van dergelijke venstes. Natuurstenen benedendorpel met wit ornament. Middenvenster afgesloten met een fronton. Aan weerszijden van de risaliet op het niveau van de tweede en derde verdieping een licht getoogd T-venster met vrouwenkop onder eveneens licht getoogde afsluitende lijst. Boven de derde verdieping een hoge geprofileerde gevellijst waarboven de mezzanino. Drie vensters in het midden van de gevel. Vensters met lichte toging, dubbel draairaam en witte enkadrering. Aan weerszijden gedrongen liseen op basement. Op deze liseen een hoge voluut met bladwerk en sierend dierplastiek. Aan weerszijden venster als omschreven. Gevelbeeindiging met tandlijst en kroonlijst op bewerkte klossen. Waardering. Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van italiserend bouwen, gaaf gevelbeeld.