Rokin 109-111
Adres: Rokin 109-111
Nes 124-126
Oud adres: 109: A372, wijk 8, klein nr. 43, kadaster G13, verponding 2171
111: A371, wijk 8, klein nr. 42, kadaster G12, verponding 2172
Gebouwtype: Handelsgebouw/kantoor
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1920-1923
Architect: J. London
(3 afbeeldingen)
(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 11847
Functie: Kantoor
Architect: London, J. (zie opmerkingen)
Jaartal: 1920 (1923 ?)
Bouwstijl: Traditionalisme
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518461
Adres: Rokin 109-111
Adressen: Nes 122 ;Rokin 111
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1920-1923 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW van de 'Internationale Tabakshandelmaatschappij', die ook de opdracht tot de bouw gaf. Lange bouwperiode onder meer vanwege wijzigingen in de plannen omtrent de betonwerken. De architect was J.London. Ontworpen en gebouwd in de stijl van het Americanisme. Op de verschillende verdiepingen ruimte voor kantoren en kleine magazijnen. Voorgevel aan de zijde van het Rokin. Aan de zijde van de Nes bevindt zich de lagere achtergevel. Aan deze zijde bevonden zich eveneens kantoren, alsmede de monsterzaal. Het trappenhuis werd middels een lantaarn verlicht.
Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw. Aan de zijde van het Rokin zes bouwlagen: kelder, begane grond, vier verdiepingen. Aan de zijde van de Nes boven een kelderverdieping nog twee verdiepingen. Het geheel wordt door een samenstel van platte daken gedekt. Op het westelijke deel nog enkele kleine dakschilden. Sterk symmetrische en horizontaal en vertikaal gelede gevels. De gevel aan de zijde van het Rokin is geheel opgebouwd uit blokken van verschillende soorten natuursteen. Op het niveau van de begane grond toont deze gevel in de plint de kelderopeningen. Rechts van het midden de centrale toegang. Deze bestaat uit een toegangsdeur temidden van afgeronde geveldelen die als zuilen door een dekplaat worden afgesloten. Boven deze partij een brede latei met hoog bovenlicht. Smeedijzeren traliewerk en decoraties. Aan de linkerzijde van de toegangspartij een drietal verdiept geplaatste vensters. Sterk afgeschuinde benedendorpel en een hieronder gelegen natuurstenen blok in lichte kleur met driehoekige decoratie. Ook aan de rechterzijde van de toegangspartij nog een dergelijk venster. De bovengelegen vijf traveeën brede gevel wordt sterk vertikaal geleed door zes zich over de verdiepingen uitstrekkende gecanneleerde halfzuilen opgebouwd uit trommels van natuursteen. Vierkante basementen waartussen smeedijzeren hekken. Fantasiekapitelen met sierlijstwerk. Op de kapitelen een dekplaat waarop als fronton opgevatte brede natuurstenen gevelbekroning. Aan de onderzijde hiervan een geblokte sierlijst. Verder getrapte profileringen en een tweetal veelzijdige opzetstukken. In het midden een reliëf waarop vat met tabaksbladeren. Op de eerste verdieping vijf dubbele fenêtres à terre met elk tienruits geleding. Hierboven een twaalfruits bovenlicht. Gevelfries tussen de verdiepingen opgebouwd uit tussen de halfzuilen geklemde zware cassettes met verdiepte panelen. Vensters op de tweede verdieping hebben dubbele zesruits draairamen en breed twaalfruits bovenlicht. Gevelfries als omschreven. De vensters van de derde verdieping hebben dubbele zesruits draairamen en breed achtruits bovenlicht. Gevelfries als omschreven. De vensters van de vierde verdieping hebben dubbele zesruits draairamen en een breed vierruits bovenlicht.
Aan de zijde van de Nes bevindt zich een lagere en sterk gelede en vijf traveeën brede gemetselde gevel. Lisenen en muurdammen waartussen verdiept gelegen velden met vensters. Kleine lichtopeningen naar het souterrain. Vensters op de begane grond hebben schuiframen met geleding. Op de verdieping smalle vensters met tuimelramen. Aan de linkerzijde twee eenvoudige toegangspartijen. Gevelbeeindiging met natuurstenen opzetstuk over de gehele breedte van de gevel. Stomp fronton en geblokte decoratie op de flankerende delen.
Waardering. Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarden: belang voor de geschiedenis van de architectuur, alsmede belang van het object wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en wegens het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek. De gevels van het object zijn gaaf bewaard gebleven.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: april 2018