Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Sarphatistraat 110

Rijksgoederenmagazijn

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Naam: Rijksgoederenmagazijn
Adres: Sarphatistraat 110
Sarphatistraat 370 (nieuw adres)
Gebouwtype: Bestuurs-/openbaar gebouw
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1873-1875
Restauratie: 2008-2012

(3 afbeeldingen)

In de periode 1865-1889 verrezen langs de Singelgracht vier complexen voor het nationale militaire apparaat. Op de hoek Sarphatistraat en Korte 's-Gravensandestraat werd in 1874 het Rijksgoederenmagazijn voor Kleeding en Uitrusting gebouwd in eclectisch-classicistische trant. Het 86 m lange en 18 m diepe gebouw is voorzien van risaliserende midden- en hoekpaviljoens met elk een eigen ingangspartij. De hoofdingang is voorzien van een natuurstenen omlijsting met rusticawerk en Dorische pilasters. Gerestaureerd en verbouwd door Rappange & Partners i.s.m. Steven Holl Architects New York, samen met Rijksgoederenmagazijn hoofdkantoor van Stadgenoot. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.) Zie ook: Sarphatistraat 410.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518467
Adres: Sarphatistraat 370
Adressen: Sarphatistraat 370
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op de hoek van Sarphatistraat en Korte 's-Gravesandestraat in 1873-75 tot stand gekomen 'RIJKSGOEDERENMAGAZIJN voor Kleeding en Uitrusting' naar een ontwerp in Neo-Classicistische trant in opdracht van het toenmalige Departement van Oorlog. De uitvoering stond onder directie van de Commandant der Genie in de 3e Stelling. Na de aanleg van de Korte 's-Gravesandestraat werd daaraan in 1883 een magazijnmeesterswoning met bergplaats gebouwd naar ontwerp van de Eerstaanwezend Ingenieur der Genie, majoor H.F. Schalken in een sobere eclectische trant. De woning en berging liggen ten zuiden van het hoofdgebouw en vallen niet onder de bescherming. Omschrijving. Op een rechthoekige, langgerekte en geheel symmetrisch ingedeelde plattegrond tot stand gekomen magazijngebouw bestaande uit drie bouwlagen op een hardstenen plint onder een samenstel van schilddaken bedekt met pannen. Het gebouw is in baksteen opgetrokken met natuurstenen cordonlijsten onder de vensters en wordt afgesloten door een omlopende kroonlijst. Het gebouw telt negentien vensterassen en is voorzien van een middenrisaliet en hoekrisalien ter breedte van drie vensterassen die door een fronton worden bekroond. In het middelste fronton is het gepolychromeerde rijkswapen met gekroonde leeuwen aangebracht; de frontons van de hoekrisalieten bevatten ronder vensters met vierruitsverdeling. In de risalieten een centrale ingangspartij met halfrond bovenlicht, bij de zijingangen met een diamantkop. Beneden is gebruik gemaakt van rondboogvensters (thans voorzien van traliewerk) en op de verdiepingen van getoogde vensters met kleine roedenverdeling. De hoekbosseringen, banden en frontons zijn gepleisterd. De hoofdingang is voorzien van een natuurstenen omlijsting met rusticawerk en Dorische pilasters. Zijgevels en achtergevel identieke gevelopbouw en detaillering. INWENDIG resteert alleen nog de oorspronkelijke kapconstructie, samengesteld uit houten spanten en ijzeren vakwerk. Waardering. Voormalig Rijkskledingmagazijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en militairhistorische alsmede de stedebouwkundige waarde. Het gebouw is door zijn symmetrische opzet en door het gebruik van de Neo-Classicistische vormentaal met zware risalieten, frontons, cordon- en kroonlijsten, halfronde en getoogde vensters met kleine roedenverdeling en functionele decoratie alsmede de kapconstructie kenmerkend voor de midden 19de-eeuwse utiliteitsbouw van de Genie. Tevens van belang vanwege de situering aan de binnenstadszijde van de Singelgracht als onderdeel van een grotere reeks militaire gebouwen, als zodanig bovendien mede van belang wegens de uitdrukking van de functie van garnizoenstad en van Nationaal Reduit.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Sarphatistraat 110 (© Walther Schoonenberg)
Sarphatistraat 110
Interieur na de verbouwing van 2008-2012.
Interieur na de verbouwing van 2008-2012.
Sarphatistraat 370
Sarphatistraat 370

Laatste wijziging: januari 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]