Nieuwe Keizersgracht 1A

Van Limmikstichting

Naam: Van Limmikstichting
Adres: Nieuwe Keizersgracht 1A
Oud adres: (Joden Keizersgracht) W466, wijk 14, klein nr. 91, kadaster H3663, verponding 4499
Architect: C.B. Posthumus Meyjes sr

(4 afbeeldingen)

Verzorgingstehuis de Van Limmikstichting. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Dit hofje staat onder hetzelfde bestuur als de Magdalena Hodshonstichting. Toegang geeft hetzelfde hek dicht bij de Weesperstraat. Het gebouw dateert van 1895. De stichting is te danken aan Nicolaas Jacobus van Limmik jr. en zijn schoonzuster, de weduwe P. van Limmik-Borghout.

• Alings 1965

Functie: Onderkomen van Van Limmikstichting
Architect: Posthumus Meyjes, C.B.

Adressen: Nieuwe Keizersgracht 1 A
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1894-'95 tot stand gekomen TEHUIS en KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van C.B. Posthumus Meyjes ten behoeve van de Van Limmikstichting. Het pand was gelegen in de tuin van de voormalige Diaconie Oude Vrouwen en Mannenhuis. N.B. In latere jaren is het pand onderdeel geworden van het verpleegtehuis Amstelhof. Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen deels in rode en donkerkleurige baksteen opgetrokken tehuis op een natuurstenen plint en dito basement bestaande uit een begane grond, een verdieping en een kap. De verdiepingen worden geleed door afwaterende cordonlijsten. Het gebouw wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarvan de steile schilden zijn bekleed met rode pannen. De voorgevel telt elf vensterassen en is opgedeeld in een middenrisaliet van drie brede vensterassen en twee lager opgetrokken zijvleugels van elk vier smallere vensterassen. Middenrisaliet bevat ingang met stoep en twee segmentvormige vensteropeningen voorzien van kruiskozijnen. De spaarvelden zijn voorzien van decoratief metstelwerk. In het segmentveld boven de deur een natuurstenen aedicula. Gekoppelde pilasters tussen ingang- en vensteropeningen. Pilasters voorzien van natuurstenen bandwerk. De verdieping eveneens voorzien van twee tussen gekoppelde pilasters geplaatste segmentvormige vensteropeningen met kruiskozijnen. Het middelste venster heeft aan de onderzijde een gevelsteen waarin gebeiteld in kapitalen: 'VAN LIMMIK STICHTING'. De segmentvelden zijn voorzien van gekoppelde bogen met decoratief metselwerk. Boven de overstekende kroonlijst met klossen een top in de trant van Vredeman de Vries met klauwstukken, bandwerk, een driehoekig fronton, siervazen, balusters en twee hijsluiken. De twee zijvleugels hebben ter hoogte van de begane grond segmentvormige en op de verdieping rondboogvormige vensteropeningen. Zestal kleinere dakkapellen aan voorzijde, drie aan de zijgevels en eveneens zes aan de achtergevel. Achtergevel heeft zelfde opbouw met risaliet en zijvleugels. Vensterverdeling verschillend met gekoppelde vensters van verschillende grootte. Waardering. Laat-19de-eeuws tehuis in neo-renaissance trant van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van belang wegens de beeldbepalende situering aan de Nieuwe Keizersgracht en de ensemblewaarde met de naburige, eveneens voor sociale doeleinden opgerichte bebouwing.

Op dit deel van de Nieuwe Keizersgracht staan alleen grote gebouwen.
Het Amstelhof en de Van Limmikstichting aan de Nieuwe Keizersgracht