Nieuwe Keizersgracht 1A
Van Limmikstichting
Naam: Van Limmikstichting
Adres: Nieuwe Keizersgracht 1A
Oud adres: (Joden Keizersgracht) W466, wijk 14, klein nr. 91, kadaster H3663, verponding 4499
Gebouwtype: Liefdadigheid/gezondsheidszorg
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1894-1895
Architect: C.B. Posthumus Meyjes sr
(4 afbeeldingen)
Verzorgingstehuis de Van Limmikstichting. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
Dit hofje staat onder hetzelfde bestuur als de Magdalena Hodshonstichting. Toegang geeft hetzelfde hek dicht bij de Weesperstraat. Het gebouw dateert van 1895. De stichting is te danken aan Nicolaas Jacobus van Limmik jr. en zijn schoonzuster, de weduwe P. van Limmik-Borghout.
MIP-nummer: 12827
Functie: Onderkomen van Van Limmikstichting
Architect: Posthumus Meyjes, C.B.
Jaartal: 1895
Bouwstijl: Neorenaissance XIXB
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518475
Adres: Nieuwe Keizersgracht 1A
Adressen: Nieuwe Keizersgracht 1 A
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1894-'95 tot stand gekomen TEHUIS en KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van C.B. Posthumus Meyjes ten behoeve van de Van Limmikstichting. Het pand was gelegen in de tuin van de voormalige Diaconie Oude Vrouwen en Mannenhuis.
N.B. In latere jaren is het pand onderdeel geworden van het verpleegtehuis Amstelhof.
Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen deels in rode en donkerkleurige baksteen opgetrokken tehuis op een natuurstenen plint en dito basement bestaande uit een begane grond, een verdieping en een kap. De verdiepingen worden geleed door afwaterende cordonlijsten. Het gebouw wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarvan de steile schilden zijn bekleed met rode pannen. De voorgevel telt elf vensterassen en is opgedeeld in een middenrisaliet van drie brede vensterassen en twee lager opgetrokken zijvleugels van elk vier smallere vensterassen. Middenrisaliet bevat ingang met stoep en twee segmentvormige vensteropeningen voorzien van kruiskozijnen. De spaarvelden zijn voorzien van decoratief metstelwerk. In het segmentveld boven de deur een natuurstenen aedicula. Gekoppelde pilasters tussen ingang- en vensteropeningen. Pilasters voorzien van natuurstenen bandwerk. De verdieping eveneens voorzien van twee tussen gekoppelde pilasters geplaatste segmentvormige vensteropeningen met kruiskozijnen. Het middelste venster heeft aan de onderzijde een gevelsteen waarin gebeiteld in kapitalen: 'VAN LIMMIK STICHTING'. De segmentvelden zijn voorzien van gekoppelde bogen met decoratief metselwerk. Boven de overstekende kroonlijst met klossen een top in de trant van Vredeman de Vries met klauwstukken, bandwerk, een driehoekig fronton, siervazen, balusters en twee hijsluiken.
De twee zijvleugels hebben ter hoogte van de begane grond segmentvormige en op de verdieping rondboogvormige vensteropeningen. Zestal kleinere dakkapellen aan voorzijde, drie aan de zijgevels en eveneens zes aan de achtergevel. Achtergevel heeft zelfde opbouw met risaliet en zijvleugels. Vensterverdeling verschillend met gekoppelde vensters van verschillende grootte.
Waardering. Laat-19de-eeuws tehuis in neo-renaissance trant van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van belang wegens de beeldbepalende situering aan de Nieuwe Keizersgracht en de ensemblewaarde met de naburige, eveneens voor sociale doeleinden opgerichte bebouwing.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: maart 2024