Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Nes 11-21

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Adres: Nes 11-21
Oud adres: 11: A7, wijk 7, klein nr. 48, kadaster G1302, verponding 1706
13: A8, wijk 7, klein nr. 47, kadaster G1301, verponding 1707
15: A9, wijk 7, klein nr. 46, kadaster G1300, verponding 1708
17: A10, wijk 7, klein nr. 45, kadaster G1299, verponding 1709
19: A11, wijk 7, klein nr. 44, kadaster G1298, verponding 1710
21: A12, wijk 7, klein nr. 43, kadaster G1297, verponding 1711
Postcode: 1012KC
Gebouwtype: Fabriek/loods
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Art Nouveau (invloed)
Bouwjaar: 1912-1913
Architect: Joseph Herman
Opdrachtgever: Willem Habes Drijfhout

(5 afbeeldingen)

Goud- en zilverfabriek met een monumentale symmetrische natuurstenen gevel in traditionalistische stijl maar met invloed van de Art Nouveau met florale decoraties. De centraal geplaatste ingang is geplaatst in een middenaccent met aan weerszijden een fantasie-pilaster op consoles en de wapens van Gaasterland en Amsterdam, boven de ingang een decoratie met tekst H.DRIJFHOUT & ZN en met devies 'HEB DURF EN ZORG en twee vrouwenhoofden. Zware rustica basement. Interieur: Voormalige kantoorruimte op de begane grond als lobby van het hotel met vestibule en ondiepe wandnissen en gewelf met bepleisterde spanten en vensters met glas-in-lood raamvulling. (EĆ©n van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 13095
Functie: Kantoor/fabriek
Architect: Herman, J.
Jaartal: 1912
Bouwstijl: Traditionalisme

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518490
Adres: Nes 11-21
Adressen: Nes 11 ;Nes 13
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1912-1913 in het voormalige theater Victoria tot stand gekomen voormalige GOUD- EN ZILVERFABRIEK genaamd 'H. Drijfhout & Zn.', een edelmetaalverwerkend bedrijf met kantoorruimte en gevels naar een ontwerp van de architect Joseph Herman in de stijl van het Traditionalisme en in opdracht van Willem Habes Drijfhout. Op de begane grond de voormalige kantoorruimte als publiekshal met aangrenzende burelen en spreekkamers. Omschrijving. Op samengesteld grondplan tot stand gekomen en geheel door overige bebouwing omsloten voormalig fabrieksgebouw met kantoren bestaande uit drie bouwlagen boven een onderkeldering. De zeer monumentale en symmetrische voorgevel bevindt zich aan de Nes en bestaat geheel uit zand- en hardsteen. Rechte gevelbeƫindiging en verder aan deze zijde plat afgesloten. Voorgevel met zware rustica met ruw behakte blokken hardsteen op gladde en hoge plint. Centrale toegang met portiek met lambrizering en met stoep met drie treden. Aan weerszijden drie smalle vensters met traliewerk. Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een licht getoogde eikenhouten toegangsdeur met rooster. Cordonlijst met florale decoratie. Monumentale middenpartij boven de centrale toegang met fantasie-pilaster op consoles op de muurdammen tussen de smalle vensters en met heraldische decoratie (wapens van Gaasterland en Amsterdam). Florale decoratie en fantasie- kapiteel met voluten en waarop hoofdgestel met fries met jaartalstenen '1827' en '1912' en met sier- en kroonlijst met spuwers. Hoge vensters met geleed bovenlicht en middenvenster met omlopende geleding. Boven de toegang een geveldecoratie met flankerende vrouwenkoppen en figuratieve verbeelding van kelk en ring en florale decoratie op veld onder tekst 'H.DRIJFHOUT & ZN' en met devies 'heb durf en zorg'. Op de verdieping aan weerszijden van de middenpartij een verdiept geplaatst venster met zware vierdeling en met gelede bovenlichten en hardstenen boven- en benedendorpel en kalf. Bij de tweede verdieping eveneens verdiept geplaatste vensters in verschillende uitvoering en deels met gelede bovenlichten. Gevelvlak boven de vensters met licht uitkragend bandwerk. De voorgevel wordt aan de linker- en rechterzijde afgesloten door een liseen. Interieur. Voormalige kantoorruimte op de begane grond als lobby van het hotel met vestibule en ondiepe wandnissen en gewelf met bepleisterde spanten en vensters met glas-in-lood raamvulling. Waardering Voormalige fabriek in edelmetalen met kantoren uit het begin van de twintigste eeuw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Met name de opzet, het materiaalgebruik en de monumentale ornamentiek van de voorgevel aan de Nes en de fraaie hal met aangrenzende ruimten op de begane grond zijn waardevol.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Nes 11-13 (© Walther Schoonenberg)
Nes 11-13
Ingangspartij (© Walther Schoonenberg)
Ingangspartij
Decoratie boven de ingang (© Walther Schoonenberg)
Decoratie boven de ingang
Wapen van Gaasterland (© Walther Schoonenberg)
Wapen van Gaasterland
Nes 11-13. Foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. de monumentenplaatsing.
Nes 11-13. Foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. de monumentenplaatsing.

Laatste wijziging: augustus 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]