Lewenstein

Naam: Lewenstein
Geveltype: Puntgevel
Bouwstijl: Rationalisme
Architect: H. Elte (1912), Ed Cuypers (1918, 1925, 1929), Posthumus Meyjes & Van der Linden (1937)
Opdrachtgever: N.V. Amsterdamsche Naaimachinenhandel v/h A. Lewenstein

(6 afbeeldingen)

Winkelpand in Berlagiaanse trant opgetrokken in rode baksteen met een natuurstenen basement wordt gekenmerkt door een aantal puntgevels. Beslaat een geheel bijna vierkant bouwblok tussen Dam, Nes en Hermietenstraat (oorspronkelijk 19 panden) en heeft vier gevels. De voorzijde aan de Dam bestaat uit drie winkelhuizen en de driedeling is goed af te lezen: elk gebouwdeel heeft zijn eigen winkelpui, ondiepe erker op de eerste verdieping en een topgevel; samen vormen ze een symmetrisch geheel. Ze delen een hoge kap met sierschoorstenen.

Dit deel van de Dam heette tot 1957 Vijgendam. Het adres van dit gebouw was Vijgendam 8-12. Het pand was het eerste nieuwe gebouw aan de Dam na de herstructurering van het plein aan het begin van de eeuw waardoor een veel groter plein tot stand kwam. Opdrachtgever was de in 1868 opgerichte naaimachinehandel v/h A. Lewenstein, die zelf het grootste gedeelte van het gebouw in gebruik nam. Lewenstein kwam over van Warmoesstraat 189 (waar nu Krasnapolsky staat op Dam 9). Het ontwerp werd meerdere malen afgekeurd door de Schoonheidscommissie en kreeg uiteindelijk na meerdere wijzigingen goedkeuring. Het gebouw voegt zich goed op de Dam, naast Industria dat in een vergelijkbare stijl is opgetrokken, maar aanzienlijk hoger is. Het is meerdere keren verbouwd, in 1918 en 1925 door architect Ed Cuypers (t.b.v. N.V. Kaufmann & Co's Bank), in 1926 door architect Foeke Kuipers (als uitbreiding van Industria), in 1929 door Ed Cuypers en in 1937 door Posthumus Meyjes & Van der Linden. Ook daarna vonden nog verbouwingen plaats. Bij de ingreep in 1925 werd een deel van het gebouw, nr. 21, verbouwd voor Hugo Kaufmann & Co's Bank. Daarbij werden de winkelpuien aan de Hermietenstraat vervangen door stevige borstweringen met getraliede vensters. Hugo Kaufmann werd vermoord in Auschwitz in 1942. Sinds 2016 is nr. 21 in gebruik bij toeristenattractie Ripley's.

Gebruikte literatuur:

• Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer. 'Berlagiaanse invloeden rond de Middeldam'. Binnenstad 280 (maart/april 2017)
  • Vincent van Rossem. 'Amsterdam 1900. Harry Elte Phzn. (1880-1944).' Binnenstad 235 (augustus 2009)

Functie: Kantoor
Architect: Elte, H.