Nieuwe Achtergracht 100
De Joodsche Invalide
Naam: De Joodsche Invalide
Adres: Nieuwe Achtergracht 100
Oud adres: W206, wijk 15, klein nr. 35, kadaster H4236, verponding 6224
Postcode: 1018WT
Gebouwtype: Liefdadigheid/gezondsheidszorg
Bouwstijl:
Amsterdamse School
Bouwjaar: 1923
Architect: J.F. Staal en H. Elte (Dienst der Publieke Werken)
Zie: Weesperplein 3.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 12877
Functie: GGD
Jaartal: 1922
Bouwstijl: Verstrakte Amsterdamse School
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 205026
Adres: Nieuwe Achtergracht 100
Adressen: Nieuwe Achtergracht 100
Inschrijvingsdatum: 22-03-2005
Redengevende omschrijving: Het voormalige verzorgingstehuis voor joods lichamelijk gehandicapten, sinds 1979 onderdeel van het complex van de GGD, werd in 1935 gebouwd door architect J.F. Staal. Een eerder door H. Elte ontworpen gebouw aan de Nieuwe Achtergracht uit 1925 werd in de nieuwbouw opgenomen. De uitbreiding van Staal is een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in de architectuur waarbij gebruik werd gemaakt van grote glasgevels met stalen ramen en licht geglazuurd tegelwerk tegen een betonnen skelet. Op de hoek met vijf verdiepingen waren de verblijfzalen. Op de begane grond van het plein bevond zich een synagoge met daarboven een feest- en conversatiezaal. In de hoekbebouwing, onder de gebogen kap, lag de bestuurskamer. De voormalige bestuurskamer biedt een uniek uitzicht op de hele Wibautas. De gehele hoekpartij wekt de indruk door slanke kolommen gedragen te worden. Op 1 maart 1943 werd het verpleeghuis leeggehaald en 256 personen door de Gestapo gedeporteerd.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: april 2021