Nieuwe Herengracht 43

Sophia Adriana Stichting

Naam: Sophia Adriana Stichting
Adres: Nieuwe Herengracht 43
Postcode: 1011RN
Architect: J.J. Goseling en Zoon
Opdrachtgever: Jonkheer Augustus Pieter Lopes Suasso (1804-1877) en zijn vrouw Sophia Adriana de Bruijn

(8 afbeeldingen)

Vroeg-18de-eeuws huis met halsgevel in de 19de eeuw ingrijpend verbouwd; de gevel werd herbouwd en kreeg een 19de-eeuws eclecticistisch karakter: de gevel met speklagen doet 17de-eeuws renaissance aan, de halsgeveltop met klauwstukken, pilasters en driehoekig fronton 17de-eeuws classicistisch.

Jonkheer Augustus Pieter Lopes Suasso (1804-1877) en zijn vrouw Sophia Adriana de Bruijn bewaarden in hun woonhuis een omvangrijke kunstcollectie. In 1890 overleed de weduwe van de jonkheer Suasso en liet deze collectie na aan de gemeente. Het woonhuis werd een 19de-eeuws 'hofje' voor ouden van dagen. Het waren niet een aan een binnenplaats gelegen woningen, zoals 17de- en 18de-eeuwse hofjes doorgaans waren, maar een verbouwd woonhuis. De Aug. Pieter Lopez Suasso-Stichting is sinds 1890 bekend, maar de naam werd in 1940 gewijzigd (wegens de Joodse naam van de stichter). Het hofje was en is echter niet joods, officieel algemeen-protestants, terwijl bepaald werd dat één der bewoonsters rooms-katholiek moest zijn en wel omdat de echtgenote van de stichter katholiek was. Naar de gezindte werd echter niet gevraagd. Het 18de-eeuwse herenhuis van de familie Suasso was voor dit doel ingrijpend verbouwd. In de gang zouden nog 18de-eeuwse houtgesneden wapenborden met fraai ornament aanwezig moeten zijn.

De gevelsteen, aangebracht in de onderpui, zegt: Op Verlangen van Jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso /is dit huis verbouwd in 1882 / door Vrouwe S.A. de Bruyn / Douairière Jonkheer A.P. Lopez Suasso / ter gedachtenis van / Jonkheer Diego Lopez Suasso.

Uit de Suasso-collectie is het Stedelijk Museum ontstaan. Zij had bij legaat de gemeente Amsterdam tot haar enige erfgenaam gemaakt. Daarmee kwam de gemeente in het bezit van een grote verzameling meubels, keramiek, zilver en andere voorwerpen, die volgens de bepalingen van het legaat "ter bezichtiging van het publiek" moesten worden gesteld. Mevrouw Lopez Suasso had haar leven lang een passie voor juwelen. Zij bracht een belangrijke verzameling sieraden, email, juwelendozen en met edelstenen bezette horloges bijeen. Op haar sterfbed schafte zij zich nog een kostbaar kleinood aan voor 2400 gulden. Haar nalatenschap en een belangrijke bijdrage van de familie Van Eeghen maakte het mogelijk dat de stad een nieuw museum kon bouwen: het Stedelijk Museum. Het museum zou onderdak gaan geven aan de Suasso-verzameling en de verzameling moderne kunst van de stad. Het museum, dat in de volksmond het Suasso-museum ging heten, werd op 14 september 1895 opengesteld. De Suasso-verzameling werd overigens niet direct tentoongesteld. De Suasso-vleugel was pas in 1900 gereed, nadat de gemeente de beschikking had gekregen over waardevolle interieurs. Het betrof hier stijlkamers uit voor de Raadhuisstraat afgebroken herenhuizen aan de Heren- en Keizersgracht. De stijlkamers moesten in de jaren zeventig van de 20ste eeuw wijken voor moderne kunst. In 1971 namen B & W het besluit de stijlkamers "voorlopig op te slaan". Tegenwoordig liggen de meeste interieurs nog steeds "voorlopig" opgeslagen in het depot van de gemeentelijke musea, op enkele belangrijke uitzonderingen na. Zo bestaat de Jacob de Wit-kamer in Museum Willet-Holthuysen uit een plafondstuk uit 1748, afkomstig uit Herengracht 250. Enkele andere belangrijke interieurs bevinden zich tegenwoordig in het Rijksmuseum. De kunstcollectie van mevrouw Suasso is voor een deel te zien in Museum Willet-Holthuysen.

• H.W. Alings. Amsterdamse hofjes. Amsterdam, 1965: p. 122-123
  • Walther Schoonenberg. 'De Stijlkamers van het Stedelijk Museum'. Binnenstad 155 (dec. 1995)