Reguliersgracht 34
Adres: Reguliersgracht 34
Postcode: 1017LS
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Verhoogde lijstgevel
Bouwstijl:
Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1734
Opdrachtgever: Arent van den Bergh
(17 afbeeldingen)
Verhoogde lijstgevel met een zeer sterk verhoogde, zeer veel op klokgeveltop gelijkende gevelbeëindiging in Lodewijk XIV-stijl met arend bovenop en jaartal in lambrequin onder aanzetstukken. Twee stoepen en ingangspartijen met gesneden deurkalf en oude Rococo-deuren. Linkerdeur leidt naar benedenwoning (souterrain, hoofdverdieping en halve verdieping daarboven), rechterdeur naar de bovenwoning (één woonverdieping en daarboven twee pakzolders en een vliering). Interieur: Halletjes met stucwerk in Lodewijk XIV-stijl, oude spiltrappen op 17de-eeuwse locatie in het voorhuis.
In 1732 kocht meestertimmerman Arent van den Bergh dit huis op de Keizersgracht. Hij liet het ingrijpend verbouwen. De fraaie top met een klokgevelachtige verhoogde kroonlijst wordt afgesloten door een fronton waarop een groot beeld van een arend staat, een zinspeling op zijn voornaam. In 1734 was het huis voltooid en werd het door Arent van den Bergh verhuurd. Het pand is dus van begin af voor de verhuur geweest en was meteen al gesplitst in onder- en bovenwoningen, vandaar de twee stoepen.
Kunsthistoricus Pieter Fischer schrijft de top met de arend toe aan Jan van Logteren. De vogel heeft een mooi uitgewerkt verenkleed, een eigenzinnige houding en een markante kop, "een Jan van Logteren waardig". Maar mogelijk heeft de beeldhouwer er alleen een schets of een model voor gemaakt. De klokgevelachtige top zelf heeft wel vormen die aan het werk van Jan van Logteren doen denken, zoals de lambrequins en het fronton, maar wijkt toch teveel af van het andere werk van de beeldhouwer.
Gebruikte literatuur:
- P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren, Beeldhouwers en stuckunstenaars in het Amsterdam van de 18de eeuw. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 364
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 4925
Adres: Reguliersgracht 34
Adressen: Reguliersgracht 34 1,H
Inschrijvingsdatum: 23-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder zandstenen door een adelaar bekroonde klokvormige top (1734), met twee versierde stoepen en gesneden deurkalven uit de bouwtijd.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: maart 2020