Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Passeerdersgracht 23-25

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Google Maps

Adres: Passeerdersgracht 23-25
Postcode: 1016XG
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1896
Architect: H. Leguyt

Schoolgebouw opgetrokken in een combinatie van neorenaissance en chaletbouw. Karakteristiek zijn de sierlijk uitgevoerde, overstekende houten kappen.

De Passeerdersgracht ontleent zijn naam aan de `passeerderij`, een eeuwenoude naam voor de vervaardiging en bewerking van leer. In 1896 ontwierp H. Leguyt aan deze gracht twee openbare lagere scholen, verenigd in een schoolgebouw. Het representatieve gebouw is opgetrokken in een combinatie van neorenaissance en chaletbouw. Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om één gebouw, maar het kleurverschil in de bakstenen gevels en de verschillend vormgegeven omlijstingen van de twee ingangen verraden dat het twee aparte scholen betreft. Ook de sierlijk uitgevoerde, overstekende houten kappen in chaletstijl vertonen enkele verschillen. De klaslokalen lagen aan de voor- en achterzijde van het gebouw, van elkaar gescheiden door lange gangen. Aan de achterzijde lagen op de begane grond, grenzend aan een speelplein, in plaats van leslokalen twee gymzalen en twee speelvertrekken. Het pand wacht nu op een nieuwe bestemming.

MIP-nummer: 12806
Functie: School
Architect: Leguyt, H.
Jaartal: 1899
Bouwstijl: Traditioneel bouwen

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 202055
Adres: Passeerdersgracht 23-25
Adressen: Passeerdersgracht 23
Inschrijvingsdatum: 27-04-2004
Redengevende omschrijving: De Passeerdersgracht ontleent zijn naam aan de 'passeerderij', een eeuwenoude naam voor de vervaardiging en bewerking van leer. In 1896 ontwierp H. Leguyt aan deze gracht twee openbare lagere scholen, verenigd in een schoolgebouw. Het representatieve gebouw is opgetrokken in een combinatie van neorenaissance en chaletbouw. Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om __n gebouw, maar het kleurverschil in de bakstenen gevels en de verschillend vormgegeven omlijstingen van de twee ingangen verraden dat het twee aparte scholen betreft. Ook de sierlijk uitgevoerde, overstekende houten kappen in chaletstijl vertonen enkele verschillen. De klaslokalen lagen aan de voor- en achterzijde van het gebouw, van elkaar gescheiden door lange gangen. Aan de achterzijde lagen op de begane grond, grenzend aan een speelplein, in plaats van leslokalen twee gymzalen en twee speelvertrekken. Het pand wacht nu op een nieuwe bestemming.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Laatste wijziging: augustus 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]