Plantage Middenlaan 31-35

Hubertushuis

Adres: Plantage Middenlaan 31-35
Oud adres: 33: (Plantage Muiderstraat) V67, wijk 15, klein nr. 45, kadaster H3509, verponding 6638
35: (Plantage Muiderstraat) V66, wijk 15, klein nr. 44, kadaster H3508, verponding 6639
Architect: A.E. van Eyck (1973-1978)

(7 afbeeldingen)

Het Hubertus- of Moederhuis bestaat uit een nieuwbouw van 6 lagen, een karakteristiek ontwerp van Van Eyck, en de renovatie van het naastgelegen neo-barokke woonhuis van 4 lagen. De gevel is ingesneden ter plaatse van de entree en het trappenhuis. Door een split-levelachtige constructie wordt het verschil in verdiepingshoogte met het naastgelegen pand overbrugd. Opvallend zijn de ruimtelijke elementen als terrassen, trappen en passages ten behoeve van sociaal contact. Achter de panden bevindt zich in de binnentuin een laagbouwgedeelte. Voorbeeld van Post '65 architectuur uit de periode 1966-1990.

In 1882 werd op deze locatie aan de Plantage Middenlaan door architect Isaac Gosschalk in opdracht van de vereniging Talmoed Torah een school met op de verdieping een grote synagoge gebouwd. Toen de vereniging in 1924 naar de Tweede Boerhaavestraat verhuisde, werd in dit gebouw de zuigelingen- en kinderopvangcrèche Huize Henriëtte gevestigd. Dat was bij de opening in 1924 het modernste kinderdagverblijf van de stad. Het was een Joodse instelling waar ook niet-Joodse kinderen welkom waren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kindercrèche een opvang van baby's en kinderen van Joden die in de Hollandsche Schouwburg hun deportatie afwachtten. Vanuit deze crèche zijn ca. 600 Joodse kinderen naar onderduikadressen overgebracht. De school links hiervan (Plantage Middenlaan 27) speelde daarin een belangrijke rol. Ter herinnering hieraan werd in het buurpand een Holocaust Museum ingericht.

In 1976 werd de voormalige school/synagoge afgebroken. Het 'Moederhuis' dat door Aldo van Eyck in 1973 werd ontworpen, kwam op de plaats van de kindercrèche te staan, maar liet het neo-barokke woonhuis rechts daarvan intact, dat bij het complex werd getrokken. Het gebouw past qua afmetingen en verhoudingen in de gevelwand, maar onderscheidt zich daarvan door de "regenboogkleuren" blauw, groen, rood en geel.

• W. van der Horst. 'Talmud Tora'. Ons Amsterdam 31 (1979): p. 140-143
  • Inventarisatie architectuur post-'65. Amsterdam: Bond Heemschut, 2019

Functie: Woonhuis
Bouwstijl: Stucadoorsstijl

Adres: Plantage Middenlaan 31-33
Adressen: Plantage Middenlaan 33-35
Inschrijvingsdatum: 29-06-2001
Redengevende omschrijving: Op de plek van een voormalige synagoge, school en cr_che, van waaruit tijdens de oorlog ruim 500 joodse kinderen naar onderduikadressen zijn overgebracht, verrees in 1976 het Hubertushuis. Nu een van de jongste monumenten in Amsterdam. Het ontwerp van A. van Eyck was bestemd voor ongehuwde moeders en hun kinderen. Tegelijk met de nieuwbouw werd het naastgelegen huis uit 1885 ingrijpend verbouwd. Beide panden zijn met elkaar verbonden door een inspringend en transparant trappenhuis. Doel was het cre_ren van een veilige ruimte voor kinderen en volwassenen, door een combinatie van besloten- en openheid. De glazen overkapte speelstraat vormt de verbinding tussen de woonunits en het trappenhuis. Doorkijkjes op onverwachte plaatsen, hoogteverschillen, trappetjes en spiegels zorgden voor tal van speelmogelijkheden. Opvallend is het gebruik van de kleuren van de regenboog in de voor- en achtergevel.

Moederhuis
Plantage Middenlaan 33-35