Reguliersbreestraat 1
Adres: Reguliersbreestraat 1
Oud adres: Y567, wijk 28, klein nr. 56, kadaster I338, verponding 4822
Postcode: 1017CL
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1885
Architect: E. Breman
Opdrachtgever: De Nederlanden van 1845
Hoekhuis met rijk versierde neo-renaissance gevels, erker op de hoek met torentje.
Met dit markante gebouw op een stedenbouwkundig belangrijke locatie debuteerde Breman in de binnenstad. Vincent van Rossem recenseerde het gebouw als volgt: "Het is duidelijk dat de jeugdige architect voor deze belangrijke opdrachtgever, de verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’, en voor deze prominente locatie in de binnenstad een meesterproef heeft afgelegd. Zijn talent als ontwerper in de toen gangbare stijl van de Hollandse neorenaissance kwam hier al vroeg tot volle ontplooiing. Deze stijl is tenslotte tot vervelens toe uitgekauwd in Amsterdam, maar dit ontwerp van Breman laat nog steeds zien wat de oorspronkelijke charme was van de neorenaissance. Het is een perfect gedecoreerd gebouw, uitgevoerd in berg- en baksteen, dat met twee traditionele topgevels ter weerszijden van een elegant torentje boven de bijzonder fraaie hoekerker een passend accent geeft aan de stedenbouwkundige context. Het was destijds een modern gebouw, met een winkel op de begane grond en kantoorruimte op de verdiepingen, maar schaalvergroting was toen nog niet aan de orde. Vooral de grote winkelramen op de parterre zijn uitgesproken eigentijds. Het is niet gebruikelijk om Breman te beschouwen als een bijzondere architect. Hij was geen ‘vernieuwer’, maar zijn werk behoorde rond 1890 tot de absolute top. Het belendende gebouw, Amstel 2 – Muntplein 1, werd enkele jaren later ontworpen door A.L. van Gendt, een gevierd architect die in dezelfde stijl bouwde. Het is gelukkig nog steeds mogelijk om beide ontwerpen met elkaar te vergelijken. Dan blijkt dat Breman de vormentaal van de neorenaissance beter hanteerde dan Van Gendt. Zijn detaillering is meer verfijnd, terwijl Van Gendt al een voorschot heeft genomen op de vergroving en de banalisering die zo kenmerkend zijn voor de neergang van deze stijl."
Gebruikte literatuur:
- Vincent van Rossem. 'E. Breman (1859-1926). De glorietijd van de Hollandse neorenaissance'. Binnenstad 233 (maart 2009)
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 212039
Adres: Reguliersbreestraat 1
Adressen: Reguliersbreestraat 1
Inschrijvingsdatum: 14-11-2006
Redengevende omschrijving: geen beschrijving
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: oktober 2024