Rijpenhofje

Naam: Rijpenhofje
136: DD394, wijk 41, klein nr. 58, kadaster E0, verponding 2355
138: DD393, wijk 41, klein nr. 59, kadaster E534, verponding 2356
Postcode: 1016NH
Architect: A. Salm (1913)

(9 afbeeldingen)

U-vormig hofje met poortgebouw aan de gracht, hofjes ter linkerzijde van het binnenhof en een hoofdgebouw achteraan met woningen en een regentenkamer. Achter het hoofdgebouw ligt nog een straatje.

Het Rijpenhofje is gesticht in 1737 uit de nalatenschap van Gerard van de Rijp (overleden in 1735) die in onmin had geleefd met zijn vrouw en haar daarom niet meer wilde nalaten dan wettelijk verplicht was. Het hofje, dat uit reeds bestaande inpandige huisjes bestond (aan de Pijpenmakersgang), werd in 1747 overgedragen aan de Doopsgezinde Gemeente. Het hofje was bereikbaar via een klein houten poortje en een gang tussen twee huizen (Rozengracht 116 en 118). Helaas werd in 1912 het oude hofje gesloopt, evenals de woonhuizen aan de gracht.

In 1913 werd een nieuw hofje gebouwd, voor 21 bewoners, naar ontwerp van architect Salm (1857-1915). Het hofje had nu een poortgebouw gekregen. De ingangspartij met de naam Rijpenhofje erboven draagt wel nog het jaartal 1747 (eigenlijk zou er 1912 moeten staan). Het hofje is in U-vorm gebouwd tegen de blinde zijgevel van Rozengracht 114. Het poortgebouw is een verdieping hoger. De torens van de Zaaier zijn vanaf het hofje goed te zien.

Sinds 1965 is het hofje samengevoegd met de Huizen De Lely (Bloemstraat 129-149). In de vroegere regentenkamer (nu koffiekamer) is van een raam een deur gemaakt zodat er een verbinding is met het straatje achter de Huizen De Lely.

In 1988/89 werd het hofje gerenoveerd in opdracht van de Doopsgezinde Gemeente. Het aantal woningen werd gehalveerd. In de 12 woningen woonden sindsdien zowel mannen als vrouwen. De huurprijs was maximaal f 300,- p.m.

• Alings 1965, Cardozo e.a. 1977, Weerheijm e.a. 1979
  • Janjaap Kuyt e.a. G.B. Salm & A. Salm GBzn. Bouwmeesters van Amsterdam. Amsterdam, 1997: p. 127

Functie: Hofje
Architect: Salm, A.
Bouwstijl: Traditioneel bouwen

Adressen: Rozengracht 116-138
Inschrijvingsdatum: 26-06-2007
Redengevende omschrijving: Sinds 1747 had de Doopsgezinde Gemeente 'Lam en Toren' het beheer over een hofje met vijf huisjes op deze plek. Van_wege bouwvalligheid is dit afgebroken en in 1913 vervangen door een nieuw ontwerp van A. Salm. Het kleine complex heeft een U-vormige plattegrond rond een binnentuin op een rechthoekig perceel met de lange zijde haaks op de straat. De relatief lage en brede bakstenen voorgevel is symmetrisch en sober uitgevoerd, maar op subtiele wijze toch voorzien van enkele fijne decoraties. De symmetrie wordt onderbroken door de excentrisch gelegen ingang en toegangspoort, die doet denken aan de 'Weense School' van rond 1900. Salm ontwierp ook een fontein en een pergola voor de tuin. Bij de opening was het geschikt voor 21 bewoonsters van minimaal 50 jaar oud. Mannen mogen pas sinds 1968 op het hofje wonen. In 1985-1986 werd het hofje gemoderniseerd en gerestaureerd.

Poortgebouw gezien vanaf het binnenhof
Rijpenhofje