Oud adres: 451: D199, wijk 27, klein nr. 16, kadaster F3280, verponding 4138
455: D197, wijk 27, klein nr. 14, kadaster F3287, verponding 4136
457: D196, wijk 27, klein nr. 13, kadaster F3304, verponding 4135
Postcode: 1012WP
Architect: Hendrik Leguyt
Opdrachtgever: Publieke Werken

(13 afbeeldingen)

17 raamassen brede gevel (48 m breed) in neo-renaissancestijl met twee grote trapgevels, ontlastingsbogen en speklagen, drie ingangen en een poortje, in twee fasen gebouwd, waarachter in 1905 twee gebouwen zaten: het Bevolkingsregister en een politiebureau. Jaartalstenen 1897, 1905 en 1907. Fraai poortje met stadswapen en keizerskroon.

In 1613 verrees op deze plaats het Aalmoezeniershuis dat toezicht hield op de armenzorg. Toen deze liefdadige instelling in 1666 verhuisde naar de Prinsengracht werd in het gebouw de Latijnse School gevestigd. In 1847 werd dat een gymnasium. De school verhuisde in 1885 onder een nieuwe naam, het Barlaeusgymnasium, naar de Weteringschans. In 1897 maakte het voormalige Aalmoezeniershuis plaats voor een nieuw gebouw (451-453), ontworpen door architect Hendrik Leguyt van Publieke Werken, waarin het Bureau van de Burgerlijke Stand en Bevolking werd gehuisvest. Dezelfde architect bouwde in 1905 rechts hiervan een politiebureau (455-457) met een bijna identieke gevel, ook met een trapgevel in neo-renaissancestijl. Met de twee topgevels en de lagere vleugel daartussen vertoonde de 48 m brede gevel in opzet enige gelijkenis met het vroegere Aalmoezeniershuis. Het is in feite een voorbeeld van historiserend bouwen uit ca. 1900. De trapgevel heeft veel weg van de gevel van Keizersgracht 185, één van de panden die in die periode moesten wijken voor de aanleg van de Raadhuisstraat. Het poortje met het stadswapen en de keizerskroon is een getrouwe kopie van het oorspronkelijke poortje van het Aalmoezeniershuis, een poortje in de trant van Hendrick de Keyser.

Bij de verbouwing in 1997 tot winkelcentrum De Kalvertoren is alleen de voorgevel blijven staan. De colonnade die de twee trapgevels verbindt, is toen toegevoegd. De poort in het middendeel, oorspronkelijk de toegang van de Kloostersteeg, dient thans als ingang van het winkelcentrum.

• Prof. dr. M. Bock. 'Het gebouwencomplex Singel 451-457'. Binnenstad 115 (juni 1989)
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek. Amsterdam, 1991: p. 120-121

Functie: Bevolkingsregister, politiebureau
Jaartal: 1897 (451-453): 1905 (455-457)

Adressen: Singel 451 A B C D;Singel 453 ;Singel 455 A B C D E F G;Singel 457 A B C D 1

Singel 451-457. Achter de bewaard gebleven voorgevel bevindt zich een modern winkelcentrum (Kalvertoren).
Eén van de twee trapgevels.
Poortje van het Bevolkingsregister in de trant van Hendrick de Keyser