't Wapen van Friesland

Huisnaam: 't Wapen van Friesland
Oud adres: SS43, wijk 31, klein nr. 288, kadaster F677, verponding 5329
Postcode: 1015AB
Architect: C.B. Posthumus Meyjes

(11 afbeeldingen)

In de kern 17de-eeuws pand met een 19de-eeuwse trapgevel in neo-renaissance-stijl met hergebruik van zandstenen bouwfragmenten van de gevel uit 1638 ('t Wapen van Friesland). Interieur: gang met ovaal trappenhuis met gesneden traphek in Lodewijk XIV-stijl.

In de 19de eeuw werden trapgevels gebouwd in de zgn. 'Oud-Hollandsche Stijl', een historiserende stijl waarbij werd teruggegrepen op het rijke verleden van de Gouden Eeuw. Vaak wordt deze neostijl aangeduid als 'neo-renaissance'. Het is echter de vraag of men niet gewoon trachtte het pand te restaureren. Naar verluidt heeft men namelijk bij de bouw van deze trapgevel gebruik gemaakt van de originele bouwfragmenten van de gevel uit 1638. In de 19de eeuw restaureerde men zoals men bouwde en men bouwde zoals men restaureerde. De kenners zien meteen dat de gevel 19de-eeuws is, maar elke leek denkt dat het een 17de-eeuwse trapgevel is (vergelijk het pand ter linkerzijde). Bij de herbouw van deze gevel is de trapgevel mogelijk verrijkt met extra onderdelen die oorspronkelijk niet aanwezig waren. Sommige fragmenten hebben een onmisbaar 19de-eeuwse vormgeving.

In het interieur kan men aan de moer- en kinderbalkenplafonds zien dat het pand in de kern wel degelijk 17de-eeuws is. De gang is 18de-eeuws en bevat een trap met een fraai gesneden trapleuning in Lodewijk XIV-stijl (1ste helft 18de eeuw). De beginbaluster daarvan bevindt zich in het souterrain, op de hoofdverdieping is een gesneden traphekje aangebracht. In het souterrain bevindt zich nog een antieke keuken met schouw en spiegelkast.

Functie: Woonhuis
Architect: Posthumus Meyes, C.B.
Jaartal: 1895-1896 (verb.)

Adressen: Singel 62 1,2,HA,HV,O

19de-eeuwse trapgevel
Singel 64 (1637), Singel 62 (1895). Alhoewel ook de linkergevel in de 19de eeuw is verbouwd, is de rechtergevel een duidelijk voorbeeld van 19de-eeuwse trapgevel.
Moer- en kinderbalkenplafond in de zaal
Gang met ovaal trappenhuis