Sint Antoniesbreestraat 6
Adres: Sint Antoniesbreestraat 6
Oud adres: C65, wijk 13, klein nr. 3, kadaster G3176, verponding 3644
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Tuitgevel
Bouwjaar: 1933
Architect: S. Flesseman
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200309
Adres: Sint Antoniesbreestraat 6
Adressen: Sint Antoniesbreestraat 6
Inschrijvingsdatum: 13-02-1980
Redengevende omschrijving: Het pand Sint Antoniesbreestraat 6 bestaat uit een benedenverdieping met daarop twee verdiepingen en een zolder.
Het oorspronkelijke pand is door brand verwoest. Dit pand had een lijstgevel. Het huidige met een tuitgevel uitgevoerde pand dateert uit 1933 en is door architect S. Flesseman in opdracht van N.V. Kuijpers Bouwmij gebouwd. Het pand is in gebruik als winkel en woonhuis.
De gevel is uit baksteen opgetrokken en in de ramen is enige invloed van de Amsterdamse School zichtbaar.
De architect is gezien zijn opdracht tot een goed resultaat gekomen.
De verhoudingen in de gevel, de ritmewerking en de detaillering zijn eveneens goed te noemen. De verhoudingen van de massa zijn redelijk. Het pand neemt een goede plaats in zijn omgeving in.
Wij achten het pand Sint Antoniesbreestraat 6 vanwege zijn schoonheid van dusdanige betekenis, dat plaatsing op de Gemeentelijke Monumentenlijst gerechtvaardigd is.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2024