Oud adres: RR280, wijk 30, klein nr. 234, kadaster F459, verponding 5256
Postcode: 1015BJ
Architect: W. Oldewelt

(4 afbeeldingen)

Gepleisterde gevel uit 1910 van architect W. Oldewelt. Ingrijpend gewijzigd. Op deze plaats bevond zich volgens het Grachtenboek van Caspar Philips de enige overgebleven houten gevel van de Herengracht.

Uit de stadsplattegrond van Cornelis Anthonisz uit 1544 blijkt dat rond dat jaar 64.5% van de huizen slechts één bouwlaag onder de kap had, terwijl 59% van deze huizen een houten gevel had. In totaal had 51.8% van de huizen een houten gevel. Uit de kaart van Balthazar Florisz van 1625 blijkt dat de oostzijde van de Herengracht (bebouwd na 1585) voor 34% uit houten huizen bestond, terwijl de westzijde (bebouwd na 1613) voor slechts 9% uit houten huizen bestond. Voor de Keizersgracht (bebouwd na 1613) waren deze aantallen nog kleiner: 2.5% voor de oostzijde en 3.6% voor de westzijde. Het Grachtenboek van Caspar Philips uit 1768 laat nog maar twee houten huizen zien: Herengracht 167 (vlakbij de Oude Leliestraat) en Keizersgracht 94 (vlakbij de Prinsenstraat). Herengracht 373-377, dwarshuisjes van kort na 1585 behorende bij het Hamershofje, hadden houten gevels.

Het houten huis op de Herengracht was al lang verdwenen toen in 1910 het huidige pand werd gebouwd. Dat heeft een gepleisterde gevel ontworpen door architect W. Oldewelt. Toen werd een pand gebouwd in 1865 ingrijpend gewijzigd, vermoedelijk vervangen. Zie Herengracht 154 dat sterk gelijkend is.

Bouwtekening van nieuwbouw in 1865