Oud adres: 636: BB395, wijk 57, klein nr. 786, kadaster I2715, verponding 4072
638: BB394, wijk 57, klein nr. 787, kadaster I2716, verponding 4071
640: BB393, wijk 57, klein nr. 788, kadaster I2717, verponding 4070
Postcode: 1017KT
Opdrachtgever: Joseph Deutz

(11 afbeeldingen)

17de-eeuwse huisjes als buren, oorspronkelijk hals-vierling 636-642, gebogen topfronton, voorbeeld van "speculatiebouw", thans drieling (642 in 19de eeuw gewijzigd tot lijstgevel), 636 vroeg-19de-eeuwse vensters, 638-640 19de-eeuwse vensters, 640 in 19de eeuw frontaal stoepje gekregen. Zie: Prinsengracht 642. Maakt onderdeel uit van ensemble Prinsengracht 624-642: tien kleine huizen van gelijke kavelbreedte in zelfde periode gebouwd (speculatiebouw), alleen voorhuizen met uitbouwtjes, geen achterhuizen, identieke achtergevels (tuitgevels).

De vier huizen werden gebouwd als een gemeenschappelijke onderneming van de rijke koopman Joseph Deutz, zijn boekhouder Pieter Calckberner en de apotheker Christophel van Tongeren. Het plan ging vermoedelijk van Van Tongeren uit. Toen de huizen gereed waren, ging hij zelf in nummer 638 wonen, welk huis hij later ook zelf zou behouden. De drie andere huizen werden aanvankelijk verhuurd, maar in 1683 verkocht. De vierlang is derhalve een goed voorbeeld van 'speculatiebouw'. Toch bleek men in 1683 niet veel vruchten te kunnen plukken van de onderneming. De verkoopopbrengst viel tegen en bedroeg slechts 12.000 gulden, minder dan de investeringskosten van 13.800 gulden.

Bij de restauratie van nummer 636 in 1966 kregen de vensters een roeden-indeling, waarbij de 19de-eeuwse T-vensters verdwenen.

Gebruikte literatuur:

• I.H. van Eeghen. 'Speculatiebouw en beleggingsbouw aan de Prinsengracht'. Maandblad Amstelodamum 48 (april 1961): p. 73-83
  • I.H. van Eeghen. 'De restauratie van Prinsengracht 636'. Maandblad Amstelodamum 54 (1967): p. 115-118

Adressen: Prinsengracht 636
Redengevende omschrijving: Huis met halsgevel (XVII B). Deur en omlijsting (XVIIIc).