Oud adres: CC445, wijk 56, klein nr. 748, kadaster I2822, verponding 3456
Postcode: 1017KK
Bouwjaar: 1698, 2de helft 19de eeuw
Opdrachtgever: Steven Pykeren

(5 afbeeldingen)

Oorspronkelijk onderdeel van halsgevel-vijfling 552-560, ojiefse tuitgevel uit tweede helft 19de eeuw met driehoekig topfronton. Laagst aangebrachte gevelsteen met schip en jaar 1699. Achterzijde: modern tuinhuis.

Het woonhuis op nr. 556 maakte deel uit van de reeks speculatiepanden, die timmerman Steven Pykeren in 1698 liet bouwen op Prinsengracht 552-560. In de loop der jaren zijn de gevels gewijzigd, alleen 552 heeft nog de oorspronkelijke halsgevel. Het reliëf is een afgietsel in cement van een gevelsteen in Prinsenstraat 11 te Edam. Om onbekende redenen is het Amsterdamse exemplaar in de linkerbovenhoek 1699 gedateerd. In 1940 heeft de toenmalige bewoonster van het pand, mej. dr. I.H. van Eeghen (1913-1996), dit afgietsel laten inmetselen. Juffrouw Van Eeghen was van 1951 tot 1978 adjunct-archivaris van het Gemeente Archief Amsterdam. Toen zij in 1969 naar Prinsengracht 590 verhuisde, liet ze het steentje achter op nr 556.

• Onno Boers. 'Gevelsteen met trekschuit, Prinsengracht 556'. Binnenstad 249 (dec. 2011)
  • Marius van Melle. 'Juffrouw Van Eeghen. 1913-1996'. Ons Amsterdam 50 (1998): p. 301-305

Adressen: Prinsengracht 556
Inschrijvingsdatum: 15-09-1970
Redengevende omschrijving: Huis uit 1698/99 met gevel (XVIII) onder rollagentop (XIXc ?). Gevelsteen uit 1699.

Gevelsteen
Verhuiskaartje van dr. Isabelle Henriëtte van Eeghen (1913-1996) uit 1969