Oudebrugsteeg 16

De cost gaet voor de baet uyt

Postcode: 1012JP
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Architect: H.A.J. Baanders (1912)
Opdrachtgever: Bureau voor Handelsinlichtingen (1912)

(7 afbeeldingen)

Laat-18de-eeuws hoekpand, bijna geheel losstaand, met een omlopend schilddak en klossenlijst met consoles; in 1912/13 met een verdieping verhoogd. Staat bekend als "De cost gaet voor de baet uyt".

Het markante hoekpand in het natte Damrak was oorspronkelijk het Bierdragerskantoor. Sinds de invoering van het kadaster in 1832 is het, zoals veel andere gebouwen van publieke instellingen, eigendom van de gemeente Amsterdam. Tot 1903 was er een politiebureau gevestigd, daarna het Bureau Handelsinlichtingen. In 1912 werd het pand met één verdieping verhoogd, waarbij de kap en de lijst omhoog werd getild. De sierschoorstenen werden toegevoegd. Het pand is sindsdien opvallender aanwezig in het stadsbeeld. In 1991 verkocht de gemeente het pand aan een particuliere eigenaar, een exploitant van coffeeshops. Het pand werd verbouwd tot restaurant en drie woningen op de bovenverdiepingen.

De spreuk 'De cost gaet voor de baet uyt' werd na de vergroting in 1913 op de kroonlijst aangebracht.

• Frans Amende. 'De Cost gaet voor de baet uyt'. Binnenstad 129/130 (sept./okt. 1991): p. 71-72

Adressen: Oudebrugsteeg 16 B C
Inschrijvingsdatum: 27-08-1970
Redengevende omschrijving: Hoekpand (eind XVIII) in recente tijd met verdieping verhoogd. Omlopend schilddak en klossenlijst met consoles.

Oudebrugsteeg 16
Kroonlijst met consoles