Berichten
Het Paleis op de Dam weer een stadhuis?
GroenLinks, SP en CDA willen dat het Paleis op de Dam beschikbaar blijft als een ontvangstlocatie van het koninklijk huis, maar ook weer een 'stadhuis' wordt. "In 2025 viert Amsterdam zijn 750-jarig bestaan. Wat zou er mooier zijn dan dat als tastbaar symbool daarvan het Paleis op de Dam op deze wijze weer ter beschikking wordt gesteld van de Amsterdammers?" [Persbericht]
Het Koninklijk Paleis op de Dam werd tussen 1648 en 1665 gebouwd als het stadhuis van Amsterdam. Het monumentale stadspaleis is tot 1808 stadhuis gebleven. Daarna werd het stadhuis door koning Lodewijk Napoleon veranderd in een koninklijk paleis. Het stadsbestuur verhuisde naar het Prinsenhof. In de 20ste eeuw werd het gebouw meerdere malen gerestaureerd, waarbij de (beperkte) verbouwingen van Lodewijk Napoleon grotendeels ongedaan werden gemaakt. Na de restauratie in 1960 werd het gebouw opengesteld voor het publiek.
Het is mede aan de functieverandering naar koninklijk paleis te danken dat het interieur van het monumentale stadhuis zo goed bewaard is gebleven. Als het een stadhuis was gebleven, was het ongetwijfeld van binnen en van buiten aangepast aan de gebruikseisen van dat moment. Het stadhuis van Groningen toont wat er ook in Amsterdam had kunnen gebeuren als het gemeentebestuur op de Dam was blijven zitten.
Het Paleis op de Dam is vrijwel dagelijks geopend voor publiek, alhoewel alleen de Vierschaar op de begane grond en de monumentale vertrekken op de hoofdverdieping zijn te bezichtigen. Helaas blijven de Krijgsraadzalen en de toren gesloten voor het publiek. Vanaf de toren zou het publiek van een prachtig uitzicht op de Dam kunnen genieten.
[Website van het Paleis op de Dam]
(19 december 2019)