Sint Olofspoort 1
Adres: Sint Olofspoort 1
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Trapgevel
Bouwstijl:
Hollandse Renaissance
Bouwjaar: 1605±
Opdrachtgever: Jan Reijniers
Eigendom: Vereniging Hendrick de Keyser 1967
Restauratie: 1973
(2 afbeeldingen)
Hoekhuis (ondiep), winkelhuis, vroege trapgevel in Hollandse Renaissance met veel witte blokjes en ontlastingsbogen, pothuis aan zijgevel (oorspronkelijk met trapgevel aan en ramen in zijgevel, na 1783 is dat, evenals de ramen voorgevel, gewijzigd). Interieur: half houtskelet (aan linkerzijde), pand maakt gebruik van gevel Olofskapel en heeft dus geen achtergevel.
Zie: Olofskapel.
Gebruikte literatuur:
- Dick van der Horst (red.) 'Aan 't schipryk Y...' Oude en jonge monumenten rond de historische oevers van het IJ. Open Monumentendag 1995, Amsterdam, 1995: p. 25
- R. Meischke, H.J. Zantkuijl, W. Raue en P.T.E.E. Rosenberg. Huizen in Nederland. Amsterdam. Zwolle, 1995: p. 141-153
- H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 27, 182
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5485
Adres: Sint Olofspoort 1
Adressen: Sint Olofspoort 1 ;Zeedijk 2
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis met trapgevel, voorzien van sobere blokjesversiering (XVIIa). Deur en bovenlicht XIXa. Goede late roedenverdeling. Pothuis tegen de zijgevel.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2024