Plantage Parklaan
Wertheimpark Ingangshek
Naam: Wertheimpark Ingangshek
Adres: Plantage Parklaan
Gebouwtype: Overige objecten
(4 afbeeldingen)
Het Wertheimpark is geen beschermd monument, wel twee onderdelen namelijk het ingangshek als gemeentelijk en de monumentale fontein als rijksmonument.
In de periode 1968-1986 was Hans 't Mannetje de drijvende kracht achter het Restauratieatelier Uilenburg, waar hij talrijke jonge mensen heeft opgeleid in het stijlzuiver ambachtelijk restaureren van gebeeldhouwde bouwfragmenten. Soms maakte hij zelfs geheel nieuwe geveltoppen. Zo hakte hij in 1976 de fraaie halsgeveltop van Raamgracht 17, op basis van de 18de-eeuwse prent uit de Atlas van Fouquet. Ook maakte hij de sfinxen die de ingang van het Wertheimpark sieren.
Gebruikte literatuur:
Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer. 'Het (Wertheim)park: van vermaak tot gedenken'. Binnenstad 275 (maart/april 2016)
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200367
Adres: Plantage Parklaan
Inschrijvingsdatum: 26-03-1991
Redengevende omschrijving: geen beschrijving
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: mei 2018