Muntplein 12

Muntgebouw

Naam: Muntgebouw
Adres: Muntplein 12
Postcode: 1012WR
Architect: W. Springer (1887)

(8 afbeeldingen)

Bijgebouw van de Munttoren. Het wacht- of schuttershuis uit 1617 werd in 1887 vervangen door een door W. Springer ontworpen gebouw in neo-renaissance-stijl, de voetgangersdoorgang dateert echter pas uit 1939. Fraaie nieuwe gevelsteen met stadswapen.

Tegen de Munttoren werd in 1617 een wachthuis geplaatst. Dit fraaie 17de-eeuwse gebouw was bij de brand van de Regulierspoort in 1619 wonder boven wonder gespaard gebleven. De zaal op de verdieping heeft nog lange tijd dienst gedaan als gildekamer en werd in 1674 verbouwd tot herberg. Het gebouw werd in 1887 vervangen door het huidige gebouw in neo-renaissance, uitgevoerd onder directie van W. Springer. De voetgangersdoorgang is overigens pas tijdens een verbouwing in 1938/39 gemaakt, toen het Muntplein, in feite dus een brede brug over het Singel, opnieuw werd verbreed.

Architect: Springer, W.

Adres: Muntplein 12