Keizersgracht bij 160
Adres: Keizersgracht bij 160
Gebouwtype: Overige objecten
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1754
(8 afbeeldingen)
Tuinhuis, hoort bij Keizersgracht 160, een uniek tuinhuis met een verdieping (uniek). Overigens is het tuinhuis wel hoog, maar niet diep, namelijk slechts 2,2 m. Het lijkt daardoor veel groter dan het in werkelijkheid is. Interieur: Een van elders ingebrachte 17de-eeuwse plafondschildering met vogels.
Dit tuinhuis hoort bij Keizersgracht 160, maar heeft een verdieping en is vermoedelijk gebouwd in 1754 (zie de deuromlijsting), al werd de top van de voorgevel omstreeks 1790 gewijzigd (zie de kroonlijst en het schilddak). Het is niet bekend of het tuinhuis altijd bewoond is geweest, maar dit was van oudsher in ieder geval niet de bedoeling. In de 17de-eeuwse keur was bepaald dat tuinen onbebouwd moesten blijven: de kavels mochten tot ongeveer 30 m worden bebouwd. De rest van het kavel mocht slechts worden gebruikt als tuin. Aan het einde van de tuin kon wel een tuinhuis worden gebouwd, niet hoger dan 12 voet (=3,4 m) en niet dieper dan 15 voet (=4,2 m). Vrijwel alle tuinhuizen hebben daarom alleen een begane grond. Het is duidelijk dat men zich hier niet aan de keur heeft gehouden.
Werd het tuinhuis apart bewoond? Een aanwijzing daarvoor vormt de toegang op souterrain-niveau in de voorgevel op de scheiding van Keizersgracht 160 en 158, die mogelijk toegang gaf tot een gang die doorliep naar de tuin.
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 280304
Adres: Keizersgracht 160
Adressen: Keizersgracht 160 A
Inschrijvingsdatum: 27-09-2005
Redengevende omschrijving: geen beschrijving
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: januari 2021