Nieuwe Looiersdwarsstraat 1-3

Adres: Nieuwe Looiersdwarsstraat 1-3
3: AA541, wijk 58, klein nr. 27, kadaster I3572, verponding 4809
Postcode: 1017TZ
Architect: Philips Vingboons
Eigendom: Diogenes 1: 1962, 3: 1964

(9 afbeeldingen)

Wevershuizen van het Noordsche Bosch, dwarshuizen, 1: hoekhuis, pothuis aan zijgevel. Het winkeltje op de begane grond werd gewijzigd in een woning.

De Wevershuizen in de zijstraten ter weerszijden van de Vijzelgracht vormen een afzonderlijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Amsterdamse woningbouw in de 17de eeuw. Ze hebben geen topgevels en gevelstenen, maar zijn eenvoudige blokken onder doorlopende kappen waarvan de kroonlijst nauwelijks meer is dan een gootlijst. Het is het stadsbestuur dat de stoot ertoe gaf, met het doel de textielnijverheid te bevorderen. Amsterdam probeerde in deze bedrijfstak Leiden en Haarlem in te halen door gunstige vestigingsmogelijkheden te bieden aan wevers. In 1670 gaf de stad een aantal bouwblokken in de Vierde Uitleg van 1663 om niet aan de regenten van het Burgerweeshuis, het Leprozenhuis en de Gasthuizen, op voorwaarde dat daar voor rekening van deze instellingen ca. 400 huisjes zouden worden gebouwd die aan wevers verhuurd moesten worden tegen een vastgesteld lage prijs. Zie verder: Vijzelgracht 4-8.

De restauraties van Wevershuizen in 1965-66 door architect Pieter Pals in opdracht van de Stichting Diogenes waren één der eerste in de Weteringbuurt en hebben daarom belangrijk bijgedragen aan het behoud van de buurt als geheel, ondermeer door het herstel van de woonfunctie.

Gebruikte literatuur:

• I.H. v. E. 'De restauratie van een van de lastposten van het Leprozenhuis'. Maandblad Amstelodamum 56 (1969): p. 116-117
  • Dr. Leonie van Nierop. 'De huizen in het Noortsche Bosch.' Jaarboek Amstelodamum 34 (1937): p. 93-131
  • H.J. Zantkuijl, Geurt Brinkgreve e.a. Tien jaar Diogenes. Amsterdam: Stichting Diogenes (1970): p. 42-43
  • 'Weteringstraat 16-18.' De Lamp van Diogenes 5 (juli 1968)

Adressen: Nieuwe Looiersdwarsstraat 1 H;Noorderstraat 52
Redengevende omschrijving: Hoekhuis van het Noortse-Bos-type (plm 1670).
Adressen: Nieuwe Looiersdwarsstraat 3 1,H
Inschrijvingsdatum: 14-07-1970
Redengevende omschrijving: Pand van het Noortse-Bos-type (plm 1670, XIX A sterk vernieuwd ?). Beneden- en bovenhuisdeuren in omlijsting (plm 1800).

Nieuwe Looiersdwarsstraat 1
Nieuwe Looiersdwarsstraat 3
Nieuwe Looiersdwarsstraat 1 na restauratie
Nieuwe Looiersdwarsstraat 1-3 na restauratie
Detail uit de kaart van de Vierde Uitleg van Jacob Bosch uit 1681 (de blokken van Het Noordse Bos zijn in geel aangegeven)
Ontwerp Wevershuizen van Philips Vingboons (1670)
Ontwerp van de stoep van de Wevershuizen