Lijnbaansgracht 324-325

Adres: Lijnbaansgracht 324-325
Oud adres: 324: (Baangracht) AA158, wijk 58, klein nr. 48, kadaster I3708, verponding 4983
325: (Baangracht) AA159, wijk 58, klein nr. 47, kadaster I3709, verponding 4983
Postcode: 1017XA
Bouwjaar: 3de kwart 18de eeuw

(9 afbeeldingen)

Klokgevel-tweeling, gebogen fronton met kuif en aanzetvoluten met kuif, natuurstenen banden, toegangspartij met drie deuren (één voor bovenwoningen), frontaal stoepje. Op de hoek van de Nieuwe Gang die toegang geeft tot inpandige huizen nr. 326-332.

Dit tweelingpand, een typisch voorbeeld van de 18de-eeuwse volkswoningbouw, is uitgevoerd als benedenhuis en bovenhuis. De ingangspartij bevat daarom drie deuren, waarvan de middelste toegang geeft tot de bovenhuizen. De trap naar de vier bovenwoningen wordt verlicht door het kleine venster ter hoogte van de eerste verdieping. Voor het aanbrengen van deze trap, die op de scheiding van de percelen is gelegen, diende de bouwmuur gedeeltelijk te worden onderbroken (dit komt vaker voor bij dergelijke volkswoningbouw). De klokgevels zijn afgedekt door zandstenen aanzetvoluten, banden en gebogen frontons met kuif in Lodewijk XV-stijl. De zolderkozijnen zijn als drielicht uitgevoerd; de middelste opening bevatte oorspronkelijk het zolderluik. Bij de restauratie zijn de deuren en de snijramen en ook de ruitverdelingen (vroeg-19de-eeuws) behouden gebleven.

Vanaf 1944 woonde op één hoog de beroemde monumentenzorger Geurt Brinkgreve (1917-2005) en zijn gezin: "In onze woning Lijnbaansgracht 325 één hoog had ik de charme van die achttiende-eeuwse volkswoningen om me heen; versleten, onpraktisch, maar zo harmonisch, dat Sjuwke en ik en onze vrienden het als een ideale woonomgeving ervoeren, ondanks de ongemakken van primitief sanitair en stof van de kachel". Na de oorlog was de bovenbuurman architect Arthur Staal, later ook huisbaas van het dubbelpand.

• Geurt Brinkgreve. 'Bewaard in het hart. Lijnbaansgracht 324-325'. Binnenstad 161 (dec. 1996)
  • Geurt Brinkgreve. Mozaïek van mijn leven. Herinneringen 1917-2005. Apeldoorn, 2006

Adressen: Lijnbaansgracht 324
Inschrijvingsdatum: 14-07-1970
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel (XVIIIc). Goede roedenverdeling. Vormt met nr 325 een groep etagewoningen.
Adressen: Lijnbaansgracht 325 1,H
Redengevende omschrijving: Pand met klokgevel (XVIIIc). Vormt met nr 324 een groep etagewoningen.